I häxans trädgård

Så vackert i min lilla häxträdgård nu! Här kommer en kort presentation av tre av de växter som frodas för tillfället.

Belladonnan (Atropa belladonna) är en starkt verksam och potent potatisväxt som innehåller alkaloiderna hyoscyamin, atropin samt små mängder skopolamin. Bären är särskilt giftiga, endast 3-5 bär är dödlig dos för barn, 15-20 för vuxna. Belladonnan användes förr i mycket låg dos som lugnande och krampstillande medel. Under 1800-talet förekom den även som pupillvidgande medel vid ögonundersökningar. En av de växter som räknas till häxväxterna då det sägs att den användes i flygsalvorna. Linné gav växten namnet Atropa, vilket hänvisar till en av de tre ödesgudinnorna, Nattens döttrar, i den grekiska mytologin. Atropos, den oundvikliga, är den av ödets gudinnor som klipper av livstråden.

Den smalbladiga solhatten på bilden (Echinacea angustifolia) är inte lika vanlig som den Röda solhatten (Echinacea purpurea) som säljs som förkylningsmedel, men enligt Stephen Buhner (en av mina favoriter) så är angustifolian betydligt mer verksam än purpurean. Anledningen till att det är purpurean som finns i hälsokosten är att den är lättare att odla. Solhatten stimulerar immunförsvaret och skall inte tas i onödan/förebyggande, endast vid tecken på förkylning. Den sägs även vara verksam vid ledvärk, borrelia och blodförgiftning. Hela växten är medicinsk, men oftast är det roten som används. Tinkturen fungerar utmärkt att badda utspädd på munsår och har fina cellrepareande egenskaper utvärtes på sår.

Här växer också Fingerborgsblomman (Digitalis purpurea). Digitalis är idag en av våra viktigaste hjärtmediciner eftersom den innehåller glykosiderna digitoxin och digoxin. Dessa ämnen verkar direkt på hjärtmuskeln och påverkar hjärtfrekvensen och är således mycket potent och dödlig i fel dos. Det är i bladen som glykosiderna finns, 2-3 g kan vara dödlig dos. De gamla grekerna använde saften för förgifta sina pilar.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare