I häxans trädgård

Äntligen är hon här, Spikklubban, syster till Belladonna och Bolmört men också i samma släkte som tomat och potatis (nattskattor). Jag sådde små frön i april som blev 6 fina plantor.

Spikklubba växte ofta i häxans trädgård och liksom häxan är hon framme om natten och öppnar upp sin eleganta trattformade blomma. De kloka använde både rökelse och salva på fröna för att underlätta astrala resor och fjärrskådning.

Spikklubban var länge en viktig medicinalväxt pga dess kramplösande egenskaper i bronkerna. Än idag ingår bladen i läkemedel mot astma, både i Sydafrika och Centralafrika. De verksamma ämnena är giftväxterna hyoscyamin, atropin och skopolamin. Det sägs att Spikklubban användes i kärleksdrycker eftersom atropinet ökar lusten och skopolaminet verkar lugnande och t.o.m passiviserar personen. I mina öron låter det snarare som en typisk våldtäktsdrog och inte det minsta romantiskt.

Namnet har hon fått från frukten som liknar just en spikklubba, även om jag själv tycker att hon är precis lika lik en kastanj!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare