Ingefära

För ett par år sedan investerade jag i en juicepress som jag är väldigt nöjd med. Här kan jag juica frukt, örter och grönsaker, allt från äpplen till vetegräs. ”Skrufset” som blir över är otroligt torrt, nästan som träspån vilket skvallrar om hur lite vätska som går till spillo.

I dag blev det ingefärsshot till frukost, väldigt starkt och väldigt gott.

Färsk ingefära är mycket kraftfullare än torkad. Den är så potent att den kan förvärra vid gallsten och gravida skall undvika höga doser av färsk ingefära, men mot morgonillamående fungerar den torkade roten väl i låg dos.

Ingefära är en superfin synergist som ökar andra växtmedels verkan. Den kallas för en guide drug – den tar andra växter dit de behövs i kroppen. Vid influensa kan sjukdomstiden förkortas med ett par tre dagar eftersom ingefära bl a stoppar viruset från att fästa sig vid cellen. Roten innehåller antioxidanter och kan öka kroppens möjligheter att absorbera vitaminer. Den är också effektiv när det gäller att få bukt med endotoxiner som bildas i kroppen när bakterier dör.

Andra effekter som ingefäran sägs ha, är att den verkar lugnande på illamående och magbesvär så som magknip, diarré, kräkningar, åksjuka, halsbränna och väderspänningar. Stephen Buhner menar även att färsk ingefära reducerar hosta lika mycket som kodeinbaserad hostmedicin och att den är lika smärtstillande som både ibuprofen och kortisonbaserade preparat.

Juica roten och ta 1 del pressad ingefära till 3 delar hett vatten, drick med citron och honung. För att förvara resten av juicen, häll i en iskubsbehållare och förvara i frysen. Det torra ”skrufset” går att använda till tinktur, men den är inte lika effektivt som juicen. Färsk ingefärsrot kan förvaras i kylskåp upp till tre veckor med skal, i frysen håller den sig upp till sex månader. p

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare