Ingefära

Ingefära håller jag som en stor favorit bland våra läkeväxter.

Färsk ingefära är mycket kraftfullare än torkad. Den är så potent att den faktiskt kan förvärra vid gallsten, och gravida skall undvika höga doser av färsk ingefära. Mot morgonillamående ska dock den torkade roten fungera väl i låg dos.

Ingefära är en superfin synergist som ökar andra läkeväxters verkan. Den kallas för en guide drug – den tar andra växter dit de behövs i kroppen. Vid influensa sägs sjukdomstiden förkortas med ett par tre dagar eftersom ingefära bl a stoppar viruset från att fästa sig vid cellen. Roten innehåller antioxidanter och kan öka kroppens möjligheter att absorbera vitaminer. Den är också effektiv när det gäller att få bukt med endotoxiner som bildas i kroppen när bakterier dör.

Andra effekter som ingefäran sägs ha, är att den verkar lugnande på illamående och magbesvär så som magknip, diarré, kräkningar, åksjuka, halsbränna och väderspänningar. Stephen Buhner menar även att färsk ingefära reducerar hosta lika mycket som kodeinbaserad hostmedicin och att den är lika smärtstillande som både ibuprofen och kortisonbaserade preparat.

För massa år sedan investerade jag i en juicepress som jag är väldigt nöjd med. Här kan jag juica frukt, örter och grönsaker, allt från äpplen till vetegräs. ”Skrufset” som blir över är otroligt torrt, nästan som träspån vilket skvallrar om hur lite vätska som går till spillo.

Jag brukar juica roten och ta 1 del pressad ingefära till 3 delar hett vatten. Så dricker jag med citron och honung. För att förvara resten av juicen, häll i en iskubsbehållare och förvara i frysen. Det torra ”skrufset” går att använda till tinktur, men den är inte lika effektiv som juicen.

Färsk ingefärsrot kan förvaras i kylskåp upp till tre veckor med skal, i frysen håller den sig upp till sex månader.

Lär dig mer om läkeväxter och metoder att utvinna verksamma ämnen ur dem på min workshop ”Naturens Apotek” den 6/3 i Stockholm. Läs mer och boka in dig här.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare