Ishotellet

Äntligen lite is och snö!

I den lilla byn Jukkasjärvi 20 mil norr om Polcirkeln, skördas varje vår 2 ton tunga isblock ur Torne älv som sedan används till bygget av världens första, och största hotell helt byggt av snö och is – Icehotel. Äntligen fick jag chans att besöka det!

Ishotellet är både ett världsunikt hotell och en konstutställning som återföds i ny tappning varje vinter. En del av ishotellet är hotellet öppet året om.

Bild nummer 5 är på i/snökorridoren till de kalla rummen. Här ligger temperaturen på ca –7 grader, men det finns även varma rum. Jag sov en natt i ett kallt rum och en natt i varmt. Alla kalla rum har snö på golvet och är designade av konstnärer med fantastiska skulpturer.

Sovsäcken var varm och skön och det kändes inte alls kallt väl inbäddad i den, jag gillar dessutom att sova svalt. Så minusgraderna var inga problem alls. Lite kallt att gå upp på toa i underställ under natten bara…

I isbaren är hela inredningen skapad av is från Torne älv – väggar, bardisk och alla möbler. Även drinkarna serveras i glas skapade av den klara naturisen.

Idén till ishotellet utformades en kall vinterdag 1989 då alla stugor var fullbokade. En grupp besökare ville ändå övernatta och grundaren av Icehotel erbjöd då gästerna att sova i den stora igloon och tillika konstgalleriet Artic Hall, som är helt gjort av is och snö. Gästerna gillade det och ett helt nytt koncept var fött.

Vi besökte även Nutti Sámi Siida, ett samiskt friluftsmuseum med ett återuppbyggt sameviste och utställningar om både nomadtid och modern samisk livsstil. Väldigt fint. Här passade jag även på att mata renarna med renlav. Kanske var det ändå höjdpunkten på denna resa.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare