Kamomill

Det finns många arter inom kamomillfamiljen, de tillhör inte ens alla samma släkte.

Matricaria recutita kallas ibland för äkta kamomill här i Sverige. Andra namn är som förekommer är Chamomilla matricaria och Matricaria chamomilla. Blommorna doftar sött och fruktigt och används invärtes till infusion vid blåskatarr, magsår, tarmsjukdom, som rogivande och kramplösande medel. Utvärtes till rengöring av sår och som omslag att lägga på ögonlocken vid infekterade och svullna ögon.

Den eteriska oljan som framställs genom ångdestillat av blommorna har inflammationshämmande och smärtlindrande verkan och används bland annat i krämer och salvor pga sina läkande egenskaper på sår, eksem och blåmärken.

Den eteriska oljan kallas även för blå kamomill, tysk kamomill och kamomill german. ”Blå” har inget med blommans färg att göra, vid destillering av de gula blommorna ges nämligen eterisk olja med blå färg. Huvudbeståndsdelen i oljan är procahamazulen, ett inflammationshämmande ämne.

Romersk kamomill (Chamaemelum nobile, tidigare Anthemis nobile) tillhör samma familj som kamomill men inte samma släkte. I England är det denna som kallas äkta kamomill. Den är mindre än Matricaria recutita och har kraftigare doft och en ganska bitter smak. Kallas ibland för kamomillkulla.

Den medicinska verkan är ungefär samma som för Matricaria recutita och som te har den inom folkmedicinen använts mot illamående, matsmältningsbesvär, menstruationsproblem, stress, sömnsvårigheter och mardrömmar. Under antiken användes den som lindring vid förlossningar. Den eteriska oljan av romersk kamomill är mildare och har en betydligt mindre mängd chamazulen.

Av Marockansk kamomill (Ormenis multicaulis eller Cladanthus mixtus) framställs en eterisk olja som är vanlig inom parfymtillverkning. Blomman går att skilja från övrig kamomill genom sitt ljusgula band på strålblommorna intill diskblomman. Ur botanisk och kemisk synpunkt har marockansk kamomill ganska lite gemensamt med både tysk och romersk.

Den eteriska oljan innehåller inget chamazulen utan är ljusgul i färgen och är min favoritdoft bland kamomillerna.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare