Kanel

Många av de kryddor och dofter vi förknippar med julen har värmande och humörshöjande egenskaper – kryddnejlika, muskot, apelsin, ingefära, kardemumma och kanel.

Vi använder dem till pynt, mat, glögg och kakor. Kanel är nog min favorit.

Kanel är en krydda som bereds av barken från arter i kanelsläktet (Cinnamomum). Kryddan som bara kallas kanel består alltså av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger.

Det som kallas för äkta kanel eller ceylonkanel (Cinnamomum verum / C. zeylanicum) kommer från Sri Lanka. Benämningen “äkta kanel” är en direkt översättning av det latinska artnamnet Cinnamomum verum som betyder “sann kanel” eller “äkta kanel”. Namnet har alltså ingenting med äktheten att göra.

Dock är den mer hälsosam än släktingen kassiakanel, även kallad kinesisk kanel eller hushållskanel. Kassiakanelen är billigare och nästan all mald kanel i matvaruhandeln är just kassiakanel. Den innehåller höga halter kumarin. Kumarin kan ge leverskador och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har fastställt att det dagliga intaget av kumarin bör vara högst 0,1 mg/kg kroppsvikt och dygn. Den malda kassiakanelen som säljs i Sverige har visat sig innehålla kumarin i halter om 2 – 3 mg/g. I Finland avråder deras ansvariga myndighet från att ge barn kanel mer än en gång i veckan.

Ceylonkanelen är sötare, mildare i smaken och ljusare än kassiakanel och kumarinhalten är alltså ganska låg. Normal konsumtion av ceylonkanel är inte skadlig och den jag köper kan jag ta 0,5 tsk av varje dag för att få extra tillskott av antioxidanter.

Kanel har använts som medicin långt innan vår tideräkning och i Norden har vi använt den sedan 1300-talet. Kryddan var mycket vanlig som afrodisiakum och ingick även i universalmedicinerna teriak och mitridat.

Kanel har gynnsamma effekter på blodsockerreglering och insulinkänslighet, den sägs också vara bra vid förkylningsbesvär och andra infektioner, bra vid illamående, kräkningar, har sammandragande effekt och därför effektiv vid näsblod och kraftig mens. I hög dos verkar kanel lugnande, avslappnande, kramplösande samt minskar stress och oro. I låga doser verkar den stimulerande och cirkulationsökande och ett av de aktiva ämnena kanelaldehyd, liknar dopamin.

Kanel innehåller även det smärtstillande eugenolet som kan lindra vid reumatism, tandvärk, huvudvärk och neuralgi. Den eteriska oljan har bakteriedödande verkan och kan användas i ångbad vid snuva och bronkit – OBS, ej för astmatiker!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare