Karius och Baktus

Minns ni de små fulsöta tandtrollen som bodde i Lasses mun och som i slutet av filmen spolades ner i avloppet tillsammans med allt tandkrämsskum?

Idag spottar vi ut över tre deciliter tandkräm per person och år i våra avlopp. Dessutom sväljer vi ofrivilligt en liten mängd tandkräm varje gång vi borstar tänderna. Men det är väl ingen fara? Tandkräm kan väl inte vara ohälsosamt? Eller..? Vad innehåller tandkrämen egentligen? Vanligast är

Slip- och polermedel
Man hör på namnet att slipmedel sliter på emaljen, det kan även ge missfärgningar på tänderna om emaljen slits ner tillräckligt mycket.

Skummande tensider
Skummedel torkar ut slemhinnorna och kan orsaka blåsor i munnen, trots detta används den i de flesta tandkrämer och hygienartiklar som löddrar. Ämnet tas upp genom till exempel tunga och tandkött.

Triclosan
Triclosan är ett bakteriedödande miljögift, besläktat med dioxin, och uppfyller kriterierna för att klassas som miljöfarligt och cancerframkallande. Ämnet är giftigt för fiskar och alger och tas upp genom huden på oss människor och går t.o.m över till bröstmjölken.

Sötningsmedel
Används endast för att ge tandkrämen en mer angenäm smak.

Fluor
Fluor är ett gift med en giftighetsgrad någonstans mellan bly och arsenik. Debatten kring fluorets inverkan på människa och miljö, har blivit en omtvistad fråga. Somliga hävdar att fluor ger ett visst kariesskydd, samtidigt som annan forskning pekar på att fluorider snarare ger försvagad emalj, samt skadar skelettet, hjärnan och sköldkörteln. Säkert är i alla fall att barn under sex år inte skall utsättas för fluoriderad tandkräm, fluortuggummi eller fluorrikt dricksvatten – över huvud taget.

Glycerin
De flesta tandkrämer innehåller glycerin som konsistensgivare. Problemet med glycerin är att det täcker tandytan och förhindrar återuppbyggnaden av tandemalj.

Ja, det är alltså detta vi rengör våra tänder med – två gånger om dagen. Vill vi verkligen ha den här kemikaliecoctailen i vår mun eller ute i våra vattendrag? Är det nödvändigt? Det finns alternativ!

Det är mycket som spelar in när det gäller tandhälsa och munhygien. Vårt ökade intag av raffinerat socker är ett stort problem, men man får inte glömma bort att det är högst individuellt vilket ”skydd” man behöver. Floran i munnen är olika hos var och en. Många klarar sig fint utan fluor medan andra verkar behöva fluor som ett skydd mot kariesangrepp. Kanske kan vi enas om att det bästa är att använda fluor utifrån var och ens behov, istället för att slentrianmässigt bara bruka det.

Många som lidit av torra slemhinnor samt blåsor i munnen har blivit av med besvären bara genom att byta till en mildare tandkräm utan dessa starka skummedel och gifter. Det finns milda varianter i butik – läs innehållsförteckningen – eller varför inte pröva tandpulver eller Rackarungens Skogssmil?

Det är enkelt att göra sitt eget naturliga munskölj; sätt 2 droppar pepparmyntsolja i ett glas med vatten och gurgla varje morgon. Dessutom stärker både grönt och svart te tandemaljen och motverkar karies.

Att avstå från att ta in en extra dos kemikalier minst två gånger om dagen, tycker jag känns som en bra idé. Och du – glöm inte att flossa!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare