Kostråd

När jag var anställd erbjöds personalen en hälsokontroll hos företagsvården. Detta var förvisso för 15 år sedan och kanske har rekommendationerna ändrats, men jag minns så väl hur jag förfasades över kostråden jag gavs.

Det handlade om att i första hand välja (processade) lightprodukter där sockret tagits bort och ersatts med aspartam och andra sötningsmedel. Inte att jag skulle äta mindre socker. Jag råddes också att använda margarin istället för riktigt smör och växtoljor, framför att generellt dra ner på mängden fett.

När det gäller kostråd i Sverige ligger fokus främst på nytta och risker med enskilda näringsämnen och ofta tas ingen hänsyn till om dessa ingår i en hårt processad matvara eller inte. Fett- och sockerskräcken sitter djupt rotad. Vi pratar heller aldrig om beteenden och miljö kring matlagning och måltider.

I Brasilien tänker de helt annorlunda. 2014 infördes nya kostråd som har fokus på att äta mat som är minimalt processad, att socker, fett och salt fungerar bra i små mängder och som en del av naturlig matlagning, men också att vi ska äta i en bra miljö med sällskap om möjligt. Stor vikt läggs också på att lära sig och att lära ut konsten att laga mat och att vara kritisk mot reklam som rör mat.

Det är ju så att en blir glad i hela kroppen! Jag har verkligen tagit dessa kostråd till mig. Så här lyder de i sin helhet:

1. Gör naturlig och minimalt processad mat till grunden för din diet.

2. Använd olja, fett, salt och socker i små mängder när du smaksätter och tillagar naturliga och minimalt processade livsmedel och förbereder måltider.

3. Begränsa konsumtionen av processade livsmedel.

4. Undvik konsumtion av ultra-processade livsmedel.

5. Ät regelbundet och noggrant i lämplig miljö och alltid då det är möjligt, tillsammans.

6. Handla på ställen som erbjuder ett urval av naturliga och minimalt processade livsmedel.

7. Utveckla, öva och dela med dig av kunskaper i matlagning.

8. Planera din tid för att göra matlagning och ätande till en viktig del av ditt liv. (Ät eftertänksamt, undvik mellanmål.)

9. När du äter ute, välj ställen som serverar färsk och nylagad mat.

10. Se upp med reklam och marknadsföring.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare