Kroppar och normer

Människan existerar i alla möjliga former, åldrar och färger. Det finns idioter, hjältar, tjuvar, förebilder och desperados. Hur vi uppfattar varandra ligger i betraktarens ögon.

Behöver vi då verkligen tala om människor i begreppen snygg, ful, vacker, äcklig, perfekt och värdelös? Varför ska vi ständigt värdera varandra? Det är också tydligt att vi inte bär samma glasögon i betraktandet av varandra.

När komikern Jack Black springer runt i kallingar och gör både galna och vardagliga saker i videoklipp på nätet, så handlar merparten av tittarkommentarerna om hur rolig han är, om hur härligt det är att han är sig själv, att han är ”down to earth”, världens bästa skådis, bra musiker osv. Någon enstaka kommentar om att han ska ta hand om sig förekommer.

När Stina Wollter dansar i underkläderna på Instagram så blir hon fullständigt överöst av kommentarer och privata meddelanden om att hon är ful, tjock, äcklig, lat, ohälsosam, att hon borde dö, gömma sig, klä på sig och HUR kan hon tycka att det är OK att uppmuntra fetma?

Bara genom att ta plats i sociala medier, så upplever folk att hon har ett budskap och en önskan om att alla ska se ut som hon och att hon hatar de som är smala. Som att någon med tatueringar skulle uppmana andra till att tatuera sig bara för att de lägger upp en bild där dessa syns.

Jannika Navjord lägger upp en sommarbild på en supergod veganglass hon vill tipsa om. Hennes ben syns i bakgrunden och kommentarsfältet fylls av synpunkter på kroppshår och varför rakar hon sig inte som en normalt funtad kvinna ju skall göra? Ser hon ner på tjejer som rakar sig, det är ju inte heller schysst?

En kvinnas kropp måste alltid representera något, stå för något. Den ska väcka lust eller avsky. Den finns i första hand till för andra. Den måste kontrolleras och objektifieras. Den måste passa in i den patriarkala normen för det kvinnliga idealet.

Och är du trots allt är tjock så ska du åtminstone inte synas, inte ha roligt, busa eller dansa, du får framför allt inte njuta. Då provocerar du. Men snubbar som syns i sociala medier med kallingar och trivselvikt, det är sköna killar som bjuder på sig själva.

kroppsideal, kvinnokroppen, normer, objektifiering, patriarkat

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare