Kroppens skorsten

Det är svårt att låta bli att förknippa armsvett med att vara ofräsch! Men vad är svett och vad är armhålans funktion?

Alla människor svettas. Vi svettas olika mycket, luktar olika mycket och bryr oss olika mycket om det. Svett är faktiskt en lukt- och bakteriefri vätska och lukten uppstår först när svetten tränger ut och kommer i kontakt med hudens egen bakterieflora. Glöm inte heller att det du stoppar i dig också påverkar. Vissa mediciner kan till exempel orsaka mycket stark odör.

Syftet med armsvetten är att hålla kroppens temperatur på en bra nivå, men den ska också transportera gifter och slaggprodukter ut ur kroppen. Kroppsdofter är viktiga signaler i samspelet mellan människor. Kan det vara så att vi i vårt överhygieniska samhälle, tvättar och parfymerar bort viktiga kommunikativa naturliga dofter?

Traditionella deodoranter kan innehålla till exempel aluminiumklorid, alkohol, parabener, parfym och triklosan, kemikalier som är effektiva och billiga, men som ingen bör ha i armhålan, eftersom vi har lymfkörtlar och lymfkanaler där. Aluminiumklorid täpper till porerna så att man svettas mindre, vissa hävdar att detta är helt ofarligt eftersom svetten då tar sig ut på annat lämpligt ställe. Andra drar kopplingar till bröstcancer och hormonstörningar, både då det gäller aluminiumklorid och parabener.

Oavsett om det finns forskning som stödjer dessa påståenden eller inte – är du beredd att ta risken? Och hur fräscht är det egentligen att täppa till kroppens naturliga reningsvägar med kemikalier, så att slaggprodukter och gifter stannar kvar inne i kroppen och belastar övriga renande organ?

”Jaha. Så nu ska alla gå runt och lukta svett också?!” Inte alls. Det finns en uppsjö naturliga deodoranter på marknaden idag! De håller oönskad odör borta med hjälp av eteriska oljor och naturligt antiseptiska ämnen, utan att täppa till porerna.

Om du vill byta från en traditionell deo till en naturlig – ha tålamod! Om man under flera års tid varje dag, använt traditionell deodorant som täppt till, så kan det ta veckor för armhålan att återfå sin ursprungliga funktion.

Men håll ut – både din kropp och vår miljö kommer tacka dig!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare