Lakrits

I filmen ”Guldfeber” från 1925 käkar Charlie Chaplin upp sina skor för att han är så hungrig. Han käkade faktiskt upp skorna på riktigt, de var nämligen gjorda av lakrits. Hur kunde denna uråldriga läkeväxt tillslut hamna i godispåsen?

Lakrits är en produkt som utvinns ur rötterna inom släktet Glycyrrhiza som är en buske. Släktet innehåller omkring 20 olika arter och alla kan användas medicinskt, men Glycyrrhiza glabra är vanligast, även kallad europeisk lakrits.

Lakritsroten skördas ca vart tredje år och sägs ha använts som medicinalväxt i över 4000 år. Roten innehåller den verksamma glycyrrhizinsyran som har flera farmakologiska positiva egenskaper. Glycyrrhizinsyra är en saponin som verkar slemlösande vid hosta då det sänker ytspänningen på slemmet vilket gör att det blir lättare att hosta upp.

Lakritsroten är en utmärkt synergist, dvs den förstärker och hjälper andra läkeväxters ämnen att bli mer effektiva och kan även minska biverkningar. Roten ska inte används ensam i hög dos under lång tid då den kan påverka de hormoner i kroppen som styr saltbalansen och orsaka störningar som ödem, domningar, yrsel, huvudvärk och kraftig blodtryckshöjning. Undvik helt under gravitet, hjärtsjukdom, problem med binjurar, under hormonbehandling, cancer, diabetes eller njursvikt. Hög konsumtion av lakrits kan även vara laxerande.

Roten började användas som medicin i Sverige under 1600-talet och fanns att köpa på apoteken. Här användes den främst som magmedicin vid magsår då glycyrrhizinet sänker magsaftsproduktionen och minskar saltsyrakoncentrationen. Roten sägs även vara antiviral, måttligt antibakteriell, stärkande på immunförsvaret, blodsockerreglerande, inflammationshämmande, lugnande, kramplösande, virus- och bakterie- och svampdödande, lindra vid huvudvärk och bra vid hösnuva. Den sägs även lindra PMS- och klimakteriebesvär.

Men framför allt har roten använts vid hosta och för sina välgörande egenskaper vid luftvägsinfektioner, astma och andra besvär i luftvägarna. Många hostmediciner och halstabletter innehåller fortfarande lakritsrotextrakt.

”Hur än man äter lakrits får man alltså en klar röst och klara ögon. Man får ett lugnt sinne och det är bra för matsmältningen, samt för vansinniga då om man äter lakrits ofta tar det död på galenskapen.” Så skriver Hildegard av Bingen om lakritsroten under 1100-talet, i sin skrift Physica.

Eftersom lakrits sägs vara cellförnyande, mjukgörande, lugnande, lindra rosacea och vara blekande på pigmentfläckar, så är det en populär ingrediens i skönhetsprodukter.

Glycyrrhizinsyran är 50 – 200 gånger sötare än socker, samtidigt som den innehåller minst 2 ämnen som kan bryta ner kariesbakterier. Sötman är alltså inte dålig för tänderna och roten har t.o.m kallats för världens första tandborste. Den tuggades på pga dess kariehämmande effekt.

90% av all lakritsrot går idag går till smaksättning inom tobaksindustrin. Andra användningsområden är som smaksättare i konfektyr, desserter, alkohol, medicin och till parfym. Lakritsrot säljs som pulver, bitar eller stänger.

Lakritsbusken växer främst kring medelhavsområdet, Ryssland, Kina och Iran, men odlas i Europa också. Under 1500-talet kom lakritsodlandet igång i England och det sägs att det var här, i staden Pontefract, som det mjuka lakritsgodiset uppfanns – av misstag.

På 1670-talet råkade apotekaren George Dunhill tappa ner lite vetemjöl i den lakritsbaserade hostmedicin han beredde och istället för en flytande hostmedicin blev det en deg som Dunhill formade till små kulor som han sedan plattade till. Dessa började säljas som hostmedicinkakor under namnet Pontefract och utvecklades så småningom till sötlakritsgodis med lakritspulver, mjöl, socker och sirap som ingredienser.

Ahlgrens Läkerol innehöll i början av 1900-talet endast lakrits, mentol, socker och gummi arabicum. Massan fick avdunsta tills en droppe av massan stelnade på en kall skiva varpå man göt den i beckplåtar där den torkades.

Norden är ett av de få områden där saltlakrits är väldigt uppskattat. För att få saltlakrits tillsätts salmiaksalt, alltså ammoniumklorid. Ungefär 2 kg lakrits per år och person smäller vi i oss här i Sverige.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare