Långa innehållsförteckningar

Varför är innehållsförteckningarna på hygien- och skönhetsartiklar så långa?

På naturliga och ekologiska produkter som påstås innehålla 3-4 ingredienser kan innehållsförteckningen vara jättelång och fylld med en massa konstiga namn. Jag ska förklara varför.

Alla producenter av det som räknas som ”kosmetiska produkter” som tillhandahålls på den Europeiska marknaden, måste förhålla sig till EU-regler. Dessa regler styr vad som skall stå på innehållsförteckningen, samt i vilken ordning.

När det gäller livsmedel räcker det att skriva det svenska namnet för ingredienserna, medan kosmetiska produkter skall anges med sitt INCI-namn.

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) är ett gemensamt standardiserat språk som är lika dant i alla länder. INCI-namnen anges oftast på latin för växtoljor och växtdelar och på engelska för andra ingredienser. Ett INCI-namn visar inte huruvida ingrediensen är syntetisk eller av organiskt ursprung.

Först listas själva ingredienserna i fallande ordning, sedan de allergena, enskilda komponenterna som finns i huvudingredienserna – om sådana finns. Att skriva ut de svenska namnen är frivilligt.

En hudkräm som innehåller olivolja, bivax samt eterisk olja av lavendel, apelsin och benzoin – alltså 5 ingredienser, får en innehållsförteckning som ser ut så här:

Olea europea, Cera flava, Lavandula angustifolia oil, Citrus aurantium dulcis peel oil , Styrax benzoin resin extract, Linalool, Benzyl benzoate, Benzyl alcohol, Limonene, Citronellol.

Detta skall vara till hjälp för de konsumenter som vet med sig att de är allergiska eller känsliga mot visa ämnen som kan ingå i visa råvaror.

Eterisk olja av lavendel innehåller två allergener som måste anges i innehållsförteckningen, linalool och limonene. Många citrusoljor innehåller också linalool och limonene, samt citronellal och citral. Benzoin som utvinns ur hartsen från Bensointrädet innehåller de naturliga ämnena Benzyl benzoate och Benzyl alcohol, ingredienser som kanske inte låter så trevliga, men som är helt naturliga och ofarliga för den som inte är allergisk.

Eftersom detta system inte riktigt är förankrat hos oss konsumenter, så förstår jag att en blir misstänksam när en produkt med 5 naturliga och ekologiska ingredienser får en INCI-lista med 10 obegripliga namn!

Där med att en ska undvika produkter med långa innehållsförteckningar är alltså en sanning med modifikation…

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare