Lappa och laga

Med tummen mitt i handen och obefintligt tålamod började jag i vintras att försöka laga mina favoritraggisar. Det blev inte bra. Jag har aldrig gått på något så knöligt i hela mitt liv.

Så frågade jag min vän Dag Aretag från DA Crafts & Designs om inte han kunde rädda dem, jag vet att han är flink på lagningar av stickat. Och kolla så bra det blev, jag är SÅ nöjd! Fler bilder finns på hans Instakonton.

Dag har fokus på hållbarhet och återbruk, främst av stickade plagg där han gör både osynliga och synliga/kontrasterande lagningar. ”Det är extra speciellt när jag får förtroendet att laga någons favoritplagg, något som gått i arv eller gjorts av en älskad släkting, som annars hade fått slängas”.

Utöver lagningar och reparationer så har han en Etsyshop där du kan köpa växtfärgat garn och nålbindningsnålar. Framöver kommer det även att finnas material och verktyg för textilhantverk, lagningskit, egentillverkade smycken i silver och återbrukat material, handgjorda trä- och benpärlor och vad jag förstår så kommer det även dyka upp lite ben och skallar från road kill/skogsfynd.

Med tanke på vår tids utmaningar i form av naturkatastrofer och pandemier, är det viktigare än någonsin att vi tar tillbaka kunskapen och värnar om det riktiga hantverket så att det inte glöms bort. Samhället blir sårbart när vi förlitar oss på att de stora aktörerna med de stora fabrikerna alltid ska serva oss med nyproducerat och billigt. Nästa gång kanske det blir fullständig lockdown. Det är viktigt att öka kunskapen kring odling/självhushållning, skörda nyttoväxter, laga, återbruka och hållbarhet.

Vill du också skicka dina favoritraggisar till Dag? Kontakta honom på dareteg.design@gmail.com!

da crafts & design, hållbarhet, laga, reparera, stoppa strumpor

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare