Life in plastic – it’s fantastic

…eller? Plasten revolutionerade verkligen när den gjorde entré på konsumentmarknaden under nittonhundratalets andra hälft. Den var billig, hållbar och vattenresistent med otaliga användningsområden. Men, nu har det visat sig att en del plast innehåller gifter som frigörs och sprids i vår omgivning när vi använder dem. Det är främst de hormonstörande kemikalierna ftalater och bisfenol A man då talar om.

Barn är särskilt utsatta eftersom många plastleksaker innehåller till exempel ftalater, som är en giftig mjukgörare. Gifterna frigörs och sprids även från nappflaskor, matlådor, plastpåsar med mera. Dessa kemikalier påverkar oss och vår natur under hela hanteringen – från tillverkning till den slutliga sophanteringen. Därför kan det vara klokt både för vår egen skull och för miljön, att begränsa användandet av plast – och håll med om att naturmaterial är mycket vackrare?

Du har säkert sett de små trianglarna med siffror i, på undersidan av diverse plastprodukter? Märkningen talar om vilken typ av plasttyp det rör sig om. Produkter med siffran 3, 6 och 7 i triangeln ska man undvika så långt det är möjligt. Övriga siffror innebär låg risk, men man ska ändå aldrig upphetta till exempel matlådor och nappflaskor i mikron.

Att förvara mat i begagnade plastbyttor känns bra ur återvinningssynpunkt. Men tänk på att kakburkar inte är ämnade att frysa in mat i och glassbyttor är inte avsedda att förvara feta eller sura livsmedel i. Fett och syror samt uppvärmning och nedfrysning kan påverka platsen och göra att kemikalier lakas ur.

Det blir svårt att helt undvika plast, men visst går det att successivt byta ut plastredskap och plastbunkar mot andra material. Släng de sunkiga gamla plastmatlådorna i återvinningen, använd fina matlådor i rostfritt stål av hållbar typ istället, eller förvara lunchen i en vacker glasburk. Ersätt de halvt söndersmälta plastredskapen i köket till miljömärkt trä eller bambu. Vispa grädden i stiliga bunkar av ny, blyfri emalj, byt ut PET-flaskorna och förvara ditt vatten i återanvända glasflaskor.

Omge dig av naturliga, vackra och miljövänliga ting, som balsam för själen!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare