Lussebrud

Denna lilla Lussebrud fick jag av mormor och morfar på min allra första Luciadag 1978.

Natten till Luciadagen är enligt den gamla folktron den farligaste natten på året och kallas Lusse långnatt. Gårdsfolket gjorde bäst i att stannainomhus och hålla sig vakna. Det är därifrån lussevakan har sitt ursprung.

Nu börjar mörkertiden då trollpack och andra fredslösa väsen härjar vilt. För att skydda sig målade folk tjärkors över dörrarna. Allt julstök skulle vara klart till luciadagen och den som hade slarvat med städningen eller som inte hade julbaket färdigt, straffades av den kvinnliga vätten Lussi. Lussi har ingen koppling till helgonet Lucia utan är en personifikation av dagen. Lucia är både en högtid och en person.

I syrakusa, 300 år efter tideräkningens början, var det förbjudet att vara kristen, men jungfrun Lucia hade lovat att viga sitt liv åt Jesus och blev därför dömd till att dö på bålet. Efter sin död korades hon till helgon och är idag en symbol för ljuset.

För den som överlevt Lusse långnatt var det dags för firande i form av en ljusfest. Förr, när vi gick efter den julianska kalendern, så inföll vintersolståndet den 13e december och vi trodde att det var nu som solen var på väg tillbaka.

På Luciadagen klär vi oss därför i vitt med ljuskrona i håret för att fira att vi jagat bort mörkret. Det röda bandet kring Lucias midja sägs symbolisera hennes martyrdöd. Men förutom det så har den svenska luciagestalten egentligen mycket lite med helgonet Lucia att göra. Det är en blandning av både förkristna och kristna figurer och Luciafirandet har givetvis förändrats genom århundradena.

Traditionen med en ljusbringande kvinnogestalt kan även ha sitt ursprung i en hednisk ljusgudinna.

Ända sedan 1800-talet har män uppträtt som Lucior, så alla traditionalister kan lugnt sitta ner i båten när de ser små pojkar som Lucia på förskolefirandena runt om i landet.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare