Lydia Pinkham

Lydia Pinkham var en riktigt klok och företagsam gumma.

Hon levde i Massachusetts, USA mellan 1819 – 1883 och är upphovskvinna till en örttinkturen ”Pinkham´s Vegetable Compound”. Örtblandningen gav hon till en början bort gratis till grannar och medlet blev mycket populärt hos dessa kvinnor i en tid då ”kvinnobesvär” inte var något en inte talade öppet om.

Det som började som blygsamma experiment hemma vid spisen växte sig allt större och produktionen fick så småningom flytta till en fabrik. Lydia var bland de första att använda sig av reklam som hon utformade själv och hennes tinktur marknadsfördes flitigt i dagstidningar och veckomagasin med snygga reklamaffischer, prydd av en bild av henne själv samt den modesta rubriken “Världens bästa botemedel”.

Lydias örttinktur blev en av 1800-talets mest kända patentläkemedel och ingredienserna i det ursprungliga receptet bestod av kända läkeväxter för menstruations- och klimakteriebesvär, så som

Orange sidenört (Asclepias tuberosa), Senecio aureus, Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum), Aletris farinosa och Läkesilverax (Cimicifuga racemosa). Idag finns en uppdaterad version av tinkturen där även Hjärtstilla, Piscidia erythrina, Lakrits, Gentiana och Maskros ingår.

Självklart avfärdade männen hennes medikamenter som kvacksalveri, trots att medlet var omåttligt populärt hos de kvinnor som använde det och blev hjälpa. Lydia har kommit att bli en förebild för dagens feminister, då hon var en förespråkare för kvinnors hälsofrågor, kvinnors lika rättigheter och avskaffandet av slaveriet.

Det skrevs t.o.m en hyllningslåt i hennes ära ”Lily the Pink”, som spelades in av bandet The Scaffold. Detta blev en listetta i Storbritannien 1968/69, men den första versionen tros ha skrivits redan under första världskriget. (I bakgrundskören hörs förresten Elton John som då var helt okänd.) Låt denna snapsvisa skalla under alla partyn framöver, in på Spotify och lyssna

”We’ll drink a drink a drink

To lily the pink the pink the pink

The saviour of the human race”

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare