Magisk dryck

Jag är ju mycket för att använda mig av vår nordiska flora och alla fantastiska nyttoväxter som finns här. Men idag tänker jag berätta för er om det svarta gojibäret från Kina.

Både röda och svarta gojibär används inom TCM (traditionell kinesisk medicin) på grund av dess höga halter av antioxidanter.

Svarta gojibär innehåller också extremt höga halter av antocyanin som även finns i blåbär, och som är mycket effektivt mot fria radikaler. Bären är rika på vitamin A, B, C och E och innehåller dessutom 17 aminosyror och 13 olika spårämnen, inklusive kalcium, magnesium, koppar, zink och järn.

Enligt TCM har svarta gojibär positiv inverkan på högt kolesterol, vid övergångsbesvär och PMS. De används också vid blodbrist, yrsel, hud- och ögonproblem, impotens, problem med njurar, hjärtat, lever och lungor samtidigt som de stärker immunförsvaret och främjar blodcirkulationen.

Men det var inte därför jag köpte dem. Jag ville åt färgen! Jag har vid ett flertal tillfällen misslyckats med färgen på min lemonad av luktviol så nu gick jag utanför Europas gränser för att få till den här underbara färgen, det gör ju inget att drycken sedan blir sanslöst nyttig.

Temperaturen på vattnet bör vara mellan 50 – 75 grader, kallare vatten extraherar inte alla nyttigheter och varmare tar kål på dem.

Ta 1 gram torkade bär till 1 dl vatten. Välj själv om du vill låta bären ligga kvar i koppen eller om du vill sila bort dem. Om du silar bort bären efter någon minut så kommer vattnet att förbli blåfärgat, låter du bären ligga kvar så blir det efter en stund djupt lila

Antocyanin är känsligt för surt, så har du i ett hibiskusblad eller citron så skiftar färgen till ljust rosa. Jag har inte lagt NÅGOT färgfilter alls på bilden, drycken ser ut så här.

Den smakar i princip ingenting, möjligtvis lite mild smak av bär. Jag vet inte om jag någonsin kommer nöja mig med transparent kranvatten efter det här, jag kör svarta gojibär i allt vatten nu. Isbitar tänkte jag också göra.

Dessa har jag köpt på kinabutik.se där har de massor med annat kul – spana in, vettja!  Väldigt fin service och jag fick lite extra små prover och annat fint när jag beställde.

antioxidanter, antocyanin, lila dryck, magi, magiska drycker, svarta gojibär, TCM

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare