Magisk pirkumolja

Johannesörten (Hypericum perforatum) innehåller flera mycket intressanta och verksamma ämnen bland annat hypericin och hyperforin.

Hyperforin är en fettlöslig fenol som visat sig vara minst lika aktiv som hypericin både utvärtes och invärtes. Den är fettlöslig och urlakas endast ur färsk ört varför Johannesörtsolja eller Pirkumolja som den kallas, alltid görs på färska blommor.

På huden är hyperforin inflammationshämmande och effektivt mot en del sorters svamp och herpes. Pirkumoljan verkar cellförnyande och i kombination med att växten innehåller imanin och novoimanin som har antiseptisk effekt, så fungerar pirkumoljan utmärkt till brännsår, munsår, vattkoppor, sårig hårbotten och solskadad hud. Dessutom är den smärtstillande för muskler och ömmande leder, eftersom den verkar cirkulationsökande.

Jag gör min pirkumolja på blommande toppar och lite knoppar. De får stå och dra i kallpressad ekologisk olivolja (blev även en burk med rapsolja i år) i 4-6 veckor med daglig agitering (alltså att vända burken några gånger). Sedan har den silats flera gånger för att få bort alla synliga partiklar.

Hypericum, johannesört, pirkumolja

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare