Makten över din hälsa

Ordet ”patient” härstammar från grekiskans tålmodig, passiv. Jag är inte alls förtjust i det begreppet. När jag behöver vård vill jag vara aktiv i läkeprocessen, delaktig. Men vi tycks ha tappat tilliten till vårt eget omdöme, vi har avsagt oss allt ansvar för vårt eget välbefinnande och springer idag till doktorn för minsta åkomma.

”Det är den undergörande naturen som botar. Läkarens stora uppgift är att avlägsna det som skadar”, så sa Hippokrates. Kanske ligger det något i detta. Borde vi inte bli utbildade i förebyggande egenvård i större utsträckning så att vi kan bota de vanligaste åkommorna på egen hand och låta läkarna ägna sig åt akut sjukvård och rädda liv?

Våga lita på ditt omdöme och sunda förnuft. Fundera på om problemet ligger utanför gränserna för din egen kompetens och du måste uppsöka läkare, eller om ditt tillstånd är sådant att du kanske kan behandla det själv. Nyckeln till hälsa finns i oss själva!

Komplementärmedicin är inga mirakelkurer som botar allt. Men med rätt kunskap kan vi jobba mycket mer förebyggande så att vi slipper springa till doktorn så ofta. Matens betydelse tas sällan upp när vi söker vård hos skolmedicinen t ex, eller motion och psykiskt mående. Faktorer som alla spelar in för att öka möjligheterna att leva ett gott balanserat liv.

Lär dig mer om förebyggande hälsovård på någon av Rackarungens workshops i vinter.

Naturens Apotek

Torsdag 7/11 (kvällskurs) eller lördag 7/12.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare