Maskros

Människan för en evig kamp för att utrota det HEMSKA OGRÄSET maskrosen. Men idag kan vi läsa allt mer om hur nyttig hon är. Hela växten är medicinsk och är rik på c-vitamin, bitterämnen, kalium och magnesium. Använd de späda bladen i sallad eller gör kaffesurrogat på rostad rot.
Blommorna kan drickas som te, doppas i pannkakssmet och stekas eller göras vin på.

Själv föredrar jag att göra maskrosolja för utvärtes bruk. Eftersom maskrosen innehåller mycket vätska plockar jag av kronbladen, dvs allt det gula och lägger i en burk och fyller på med en stabil växtolja. Så lite syre i burken som möjligt, låt den sedan stå soligt och varmt i 2-4 veckor, sila och häll på mörk flaska som förvaras mörkt och svalt. (Alltså, helst inte som på bilden. Jag vill så gärna ha kontakt med mina oljeutdrag, så jag brukar hälla över lite grand i en mindre transparent flaska så att jag kan njuta av färgen.)

Maskrosoljan kan självklart användas i matlagning men den är också mycket fin som kroppsolja. Oljan lugnar torr, irriterad hud med klåda och sägs vara utmärkt som massageolja då den minskar spänningar, led- och muskelvärk. För irriterad hårbotten med klåda är den toppen!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare