Maskrosplättar

MASROSPLÄTTAR!

…eller nåt. Här kommer ett eget hitte-på-recept på maskrosblommor doppade i pannkakssmet med kanel och kardemumma.

Börja med att göra smeten, jag gissar att vilken pannkakssmet som helst funkar, jag använde detta recept som varken är vegan eller gluten- och laktosfritt…

1,5 dl mjöl
3 dl mjölk
1 ägg
1 msk smält smör
Lite salt
Massor med maskrosblommor
Kanel
Kardemumma
Vaniljpulver

Smält smöret och handvispa under tiden mjöl, mjölk, ägg och salt. Låt smeten stå i 10 min innan du tillsätter smöret och kryddorna. Jag passade på att plocka blommorna då. Ligger de för länge sluter de sig och blir inte lika roliga att doppa i smeten. Klipp så nära blomman som möjligt.

Tillsätt smöret i smeten och en extra klick i stekpannan – sen är det bara att börja doppa blommorna. Jag använde fingrarna, se till att hela blomman blir doppad, lägg i stekpannan och låt fräsa lite. Till en början vände jag på dem efter en stund, men vet inte om det spelade nån roll.

Detta är ingen dessert som hinns avnjutas varm, de små maskrosplättarna svalnar nästan direkt. Mitt tålamod tog slut ganska fort och jag blev uttråkad efter de 20 första, haha ?

Servera med glass, vispad kokosgrädde, lönnsirap, sylt eller någon annan favorit. Utan tillbehör blir plättarna lika smaklösa som vanliga plättar ”au naturel”, men ihop med något sött tycker jag att detta var en mycket festlig, annorlunda och riktigt smarrig dessert! Dessutom är den ju lite nyttig, maskrosen betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

Smaklig spis!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare