Mat och medicin

Frukost hos Rackarungen. Istället för att sitta med en dosett med piller från apoteket så har jag en lite buffé med pulver och annat näringsrikt från naturen. Mat är medicin och vi kan behandla och förhindra sjukdom genom att ändra våra kostvanor, lägga till eller ta bort. På grund av monokultur inom dagens jordbruk innehåller våra grödor ca 85 procent mindre mineraler än för hundra år sedan, så det kan vara klokt att tillföra lite extra nyttigheter emellanåt.

Jag försöker att variera mig i det gröna apoteket och inte använda samma växter under långa perioder. Just nu kör jag MSM, sprängticka, nypon och gurkmeja. I den fina muggen finns även dagens enda kopp kaffe

MSM är organiskt svavel och en av de viktigaste beståndsdelarna i kollagen och keratin som bygger upp hår, hud, naglar, brosk, senor, bindväv och muskler. Det är därför mycket bra för alltifrån ledvärk till hudproblem och håravfall. MSM utgör också en viktig del av immunförsvaret.

Sprängtickan är immunförsvarsstärkande och innehåller mycket höga halter antioxidanter. Den svarta färgen på tickan och på björken kallas betulin som i sin tur innehåller melanin, modern forskning har visat på att melanin har en tillväxthämmande effekt på vissa typer av cancerceller.

Nypon innehåller massvis med c-vitamin, antioxidanter, kalium, e-vitamin, aminosyror, proteiner, järn, magnesium, zink mm. Användandet av nyponpulver kommer från travsporten då man gav man det till travhästarna för att höja deras immunförsvar och förebygga förslitningsskador. Nypon har god verkan vid reumatiska besvär och har viss smärtlindrande effekt.

Gurkmeja innehåller kurkumin som motverkar inflammation och när gurkmeja kombineras med svartpeppar som innehåller det aktiva ämnet piperin, så ökar upptaget av kurkuminet avsevärt. Gurkmeja är huvudingrediensen i guldmjölk där även svartpeppar och kokosolja ingår. Kurkuminet är inte vattenlösligt så oljan gör det lättare för kroppen att absorbera ämnet. Guldmjölk är supergott tycker jag, men jag är så dålig på att orka tillreda den där koppen varje dag. Istället gör jag en liten gegga med gurkmeja, kokosolja och svartpeppar och förvarar i burk, så enkelt att ta en halv msk om dagen. Det finns hur mycket som helst att läsa om gurkmejans hälsofrämjande egenskaper på nätet!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare