Med näsan i myllan

När jag var liten åt jag tydligen jord. Det är inget som står på menyn nu för tiden, men i vissa kulturer äter man jord av medicinska skäl och här i väst har vi använt lera som medicin mot bland annat diarré, eftersom ämnen i leran kan oskadliggöra gifter i magen.

Jord är ett mikrobiellt paradis med mer än en miljard bakterier i varje gram. Modern forskning visar att närkontakt med jord påverkar nivåerna av serotonin i hjärnan på ett positivt sätt. Serotonin är en signalsubstans som har lugnande och avstressande effekt. Produktionen av serotonin stimuleras av bakterien Mycobacterium vaccae som finns i jorden och som utsöndras när vi påtar i trädgården.

I djurstudier har man funnit att Mycobacterium vaccae kan lindra ångest och förbättra inlärningsförmågan. Så det verkar finnas en vetenskaplig förklaring till att vi mår bra av att stoppa både näsan och nävarna i myllan. Kanske tar jag mig en tugga med, vi får se.

äta jord, äta lera, jord, jordbakterier, Mycobacterium vaccae, mylla, naturen helar, naturen som medicin, påta i trädgården, serotonin

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare