Men soppåsen då..?

Den 1 juni i år infördes en ny lag om att alla butiker måste informera sina kunder om plastpåsens negativa miljöpåverkan. Du kanske har lagt märke till att många klädbutiker väljer att ta extra betalt för påsen. Denna lag har efter knappa 4 månader inneburit en minskning av plastpåsar med 2,5 miljoner!

Plastpåsar av det lite tjockare slaget återanvänds nästan alltid av oss konsumenter i form av soppåse till köksavfall och annat. Tanken är god, men denna plast kräver mycket energi vid tillverkning, dessutom är de tillverkade av olja och har färgglada tryck med miljöfarlig färg. Men vad ska vi då slänga soporna i?

Ett miljövänligare alternativ är att använda tygpåse eller ryggsäck till shoppingen och att köpa tunna miljömärkta plastpåsar på rulle till soporna. De kräver inte lika mycket energi vid tillverkningen och är gjorda av förnybar råvara som majs eller sockerrör, det finns även miljöanpassade avfallspåsar gjord på återvunnen polyeten.

Jag har ännu inte hittat miljömärkta plastpåsar på rulle på min ICA, men de finns på Clas Ohlsson, Jordklok och några andra ställen – sök på nätet!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare