Munskölj med olja

Oil pulling är en gammal ayurvedisk tradition, väl beprövad under tusentals år. Metoden kallas även Kaval eller Gandusha – som låter betydligt mer tilltalande än den engelska benämningen – om du frågar mig…

Metoden går ut på att skölja munnen med kokosolja eller sesamolja, i syfte att avlägsna gift och bakterier från hela kroppen. Metoden bidrar alltså inte bara till en bättre munhälsa – oljan drar ut gifter ur hela kroppen.

Vår munhåla är full av bakterier – vissa gör oss gott, andra är skadliga. De skadliga bakterierna kan orsaka plack, karies och tandsten och ge inflammerat tandkött. Infektioner som uppstår i munhålan följer med saliven ut till vävnader i resten av kroppen när vi sväljer. Det gör att infektioner kan sprida sig till matsmältningskanalen. Genom oil pulling tar vi hand om gifterna så fort de kommit in via munnen och belastar således inte immunförsvaret.

Fördelarna med oil pulling är flera och varierar givetvis från person till person. De flesta som sköljer med olja regelbundet upplever förbättringar som t.ex:

– minskad smärta i leder
– bättre sömn
– starkare immunförsvar
– huvudvärk och migrän försvinner (även baksmälla sägs det)
– vitare tänder
– bättre andedräkt
– starkare tänder och tandkött
– minskade tandfickor
– positiv effekt vid hudproblem som acne, psoriasis och eksem

På nätet kan man även läsa om pollenallergiker som med regelbunden oil pulling blivit av med slem i svalget. Andra upplever en ökad ämnesomsättning, minskat sötsug och minskade besvär med PMS.

Vad är det då som gör metoden så effektiv? De olika oljorna har olika egenskaper och fördelar. Kokosoljan innehåller E-vitamin som är en antioxidant, oljan har även antibakteriell funktion och antisvampverkan. Sesamolja är en annan vegetabilisk olja med liknande egenskaper, som också används vid oil pulling. Välj en olja som du är bekväm med. Det viktigaste är att oljan är ekologisk och kallpressad, det kan även vara idé att alternera mellan olika oljor för bästa effekt.

HUR GÖR MAN?

Oljans effekt sägs vara maximal på fastande mage, varför man med fördel kan göra skölja munnen direkt på morgonen, innan frukost. Vissa tar en tesked olja, andra en matsked. Testa dig fram så att det känns lagom för dig, tänk på att oljan tillsammans med saliven kommer öka ganska mycket i volym, det kan vara klokt att börja med en tesked.

Använder du kokosolja som är fast i rumstemperatur, så smälter den snart på tungan och blir helt flytande. De första gångerna kan det kännas väldigt annorlunda med rent fett i munnen, men du vänjer dig och konsistensen kommer ganska snart att bli ungefär som vatten.

Skölj runt oljan i munnen i 15-20 minuter. Men ta det lugnt – om du ska orka skölja i 20 minuter så kan du inte hålla på som en galning hela tiden!

Var noga med att inte svälja något av oljan! Den innehåller gifter som kroppen vill bli av med och nu släpper ifrån sig.

Om du tycker att 20 minuter är en evighet, så kan du passa på att duscha, brygga kaffe, bädda eller diska medan du sköljer. Men egentligen tycker jag gott att man kan ta sig tid att bara slappna av – läs eller meditera, var i ett ickepresterande tillstånd – för en gångs skull!

Spotta ut oljan i soporna (gärna komposten) när du är klar, så undviker du stopp i rören. Skölj rent munnen med varmt vatten. Om du vill kan du ta ett varv med tandborsten efteråt för att motionera tandköttet. Oil pulling kan praktiseras 1-3 gånger per dag.

En del kan uppleva lite lätt huvudvärk i början, oil pulling fungerar ju som en liten detox och i samband med att gifter transporteras ut ur vår kropp så kan det orsaka visst obehag. Inom en vecka bör du märka att tänderna blir vitare, en del hälsovinster kommer efter ett par veckor och andra tar upp till ett halvår.

Alla metoder fungerar inte för alla – så är det bara. Oil pulling kan användas som ett förebyggande komplement för att upprätthålla och förbättra din hälsa. Resultatet varierar som sagt från person till person, men skadligt är det i alla fall inte och absolut värt ett försök!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare