Myskmadra

När grannen kommer ner till lokalen och ger mig en bukett Myskmadra efter sin morgonpromenad!

Myskmadra (Galium odoratum) är en mycket gammal läkeört fylld av magi. Hon är helgad åt Gudinnan Freya och Gudinnan Eostre/ Ostara, tillhör elementet eld och styrs av planeten Mars.

För att underlätta vid förlossning bands Myskmadran under fotsulorna på kvinnan förr och den sägs sprida goda vibrationer, suga upp dåliga vibrationer och osämja.

Om Myskmadran bäddas in i sängkläder eller läggs i underkläderna så stärks sexualdriften och ger ett gott kärleksliv. Växten representerar lycka, kärlek och familjefrid och ger dig vackra drömmar. Men myskmadran står också för skydd, seger, pengar och välstånd.

Denna växt innehåller det väldoftande ämnet kumarin som används av parfymindustrin. Doften är som starkast när växten torkats. Kumarin ger vaniljsmak, och te eller vin på Myskmadra är mycket välsmakande. Kraftig överanvändning av kumarin under lång tid kan ge huvudvärk och leverskador, så för invärtes bruk råder måtta och försiktighet. Normal användning innebär ingen risk för hälsan hos friska personer, då kumarinhalten hos Myskmadran är tämligen låg.

Skörda både blad, blommor och stjälk, drick som te ensamt eller med andra örter. Myskmadran är milt lugnande och svettdrivande.

Växten har länge använts som smaksättare för öl och vin för att göra “euforiserande rusdrycker” då den sägs vara ett afrodisiakum.

I Tyskland dricks ett vin gjort på Myskmadra under majfirandet. Maitrank eller ”majdrycken” är känd sedan 800-talet och dricks på flera ställen i världen. Doppa ner en liten bukett lätt torkad myskmadra upp och ner i en kanna torrt, vitt vin och låt det dra några timmar i kylskåp. Ta sedan en hutt och fira den stundande sommaren!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare