Mytoligier

Jag har kraftigt gått ner mig i pod-träsket…

Men det tog ett tag innan jag fattade vad en podcast var, jag visste inte ens hur en kunde lyssna på dem, var det en särskild app för alla? Skulle en ha olika appar för olika program? Ska jag ladda hem filer? Kostar det pengar? Kan jag lyssna i datorn? Jag vet inte om jag är SÅ mycket klokare nu, men jag vet hur jag ska bära mig åt för att lyssna på det jag vill lyssna på. Vackert så.

Här är jag ganska kräsen. Och det är bara spöken, mord, sekter och mytologi som duger. Vissa poddar ägnar jag bara några minuters lyssning, kanske något avsnitt innan jag avfärdar av olika anledningar. Det behöver absolut inte betyda att ämnet eller presentatören är dåliga, ibland slår det bara inte an hos just mig. Men så finns det några som ger mig abstinens.

Den senaste bland mina favoriter är ”Mytologier”. Det är en svensk adaption av podcasten ”Mythology” och den leds av illustratören och författaren Johan Egerkrans som tillsammans med olika gäster tar sig an världens mytologier och folktro. I avsnittet om Hades medverkar t ex thanatologen och religionsvetaren Philip de Croy. I tidigare avsnitt kan vi bland andra höra folkloristen Tora Wall och även Britt-Mari Näsström, professor emerita i religionshistoria. Senaste avsnittet handlar om amasonerna.

Denna podcast är i samma magiska anda som Johan Egerkrans böcker ”Nordiska Väsen”, ”Nordiska Gudar” och ”De Odöda”. Stämningsfullt, trollbindande, kusligt, spännande, mysigt, informativt och alldeles, alldeles underbart.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare