Nässelpesto

Ni som lyssnat på mina föreläsningar och gått mina workshops vet att brännässlan (Urtica dioica) är en av mina favoriter bland de svenska nyttoväxterna. Nässlan har dubbelt så högt näringsvärde som moroten och innehåller A-, B9-, C- och K-vitamin, närsalter, klorofyll, serotonin, karotin, histamin, mysryra, slemämnen, garvämnen, lecitin, lättupptagligt kalcium, kalium, magnesium, järn, kisel, svavel, zink och lite till.

Brännässlan sägs verka blodrenande, utrensande, stärker immunförsvaret, stimulerar blodbildandet, har svagt blodsockersänkande effekt, stärker bindväv, slemhinnor, hår, hud, naglar, kan förebygga hudbesvär, stödjer njurar, hjälper magen vid förstoppning…

Nässlan är också alkalisk vilket motverkar försurning i kroppen, precis som vetegräs.

Urtica är en nitratväxt och skall bara samlas där den fått växa soligt, då är halten av nitrat lägre. Vid upphettning omvandlas nitrat till nitriter som i större mängd kan vara skadligt för kroppen. Allergiker och mycket känsliga personer kan reagera med utslag vid invärtes bruk.

Nässlan går att skörda under hela säsongen utom när de blommar. De små nässelskotten är godast.

Det finns massor med recept på nässelpesto på nätet. Så här gör jag min:

50 g nässelblad

1 dl rostade pinjenötter

1 dl rostade solroskärnor

80 g parmesanost

3 dl olivolja

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

  1. Rosta pinjenötter och solroskärnor i ugn eller stekpanna.
  2. Rensa nässlorna och ta bort stammen.
  3. Lägg dem i kokande vatten och koka 5 minuter.
  4. Sila och lägg dem i en bunke med kallt vatten.
  5. Sila och krama ur vattnet.
  6. Mixa nässlorna med nötter, frön, olja, vitlök och kryddor.
  7. Vänd ner parmesanen.

Servera till pasta eller i omeletten – mums!

  • KONTAKT

    FAKTURERINGSADRESS
    Katrinebergsbacken 24
    117 61 STOCKHOLM

  • KURSLOKAL
    Katrinebergsbacken 22
    Liljeholmen

Återförsäljare