Nässelpesto

Första gången jag gör nässelpesto – men inte sista!

Ni som lyssnat på mina föreläsningar vet att brännässlan (Urtica dioica) är en av mina favoriter bland de svenska nyttoväxterna. Nässlan har dubbelt så högt näringsvärde som moroten och innehåller B-, C- och K-vitamin, mineraler, närsalter, klorofyll, serotonin, karotin, histamin, mysryra, slemämnen, garvämnen, lecitin, lättupptagligt kalcium, magnesium, järn, kisel, svavel, zink och lite till.

Brännässlan sägs verka blodrenande, utrensande, stärker immunförsvaret, stimulerar blodbildandet, har svagt blodsockersänkande effekt, stärker bindväv, slemhinnor, hår, hud, naglar, kan förebygga hudbesvär, stödjer njurar, hjälper magen vid förstoppning…

Urtica är en nitratväxt och skall bara samlas där den fått växa soligt, då är halten av nitrat lägre. Vid upphettning omvandlas nitrat till nitriter som i större mängd kan vara skadligt för kroppen. Allergiker och mycket känsliga personer kan reagera med utslag vid invärtes bruk.

Nässlan går att skörda under hela säsongen utom när de blommar. De små nässelskotten är godast.

Så här gjorde jag min nässelpesto:

30 g nässelblad

1 dl rostade pinjenötter

1,5 dl rostade solroskärnor

100 g parmesan

3 dl olivolja

3 vitlöksklyftor

Salt och peppar

Rosta pinjenötter och solroskärnor i ugn eller stekpanna.

Rensa nässlorna och ta bort stammen.

Lägg dem i kokande vatten och koka 5 minuter.

Sila och lägg dem i en bunke med kallt vatten.

Sila.

Mixa nässlorna med nötter, frön, olja, vitlök och kryddor.

Vänd sedan ner parmesanen – färdigt! Servera till pasta eller rör ner i omeletten. SÅ delikat!

äta ogräs, brännässla, nässelpesto, nässla, nyttoväxt, ogräs, svensk flora

  • KONTAKT

    FAKTURERINGSADRESS
    Katrinebergsbacken 24
    117 61 STOCKHOLM

  • KURSLOKAL
    Katrinebergsbacken 22
    Liljeholmen

Återförsäljare