Naturens smärtlindring

Häromdagen gick jag och la mig med lite huvudvärk och vaknade upp med kraftig huvudvärk

Då känns det tryggt att veta att smärtlindring finns alldeles runt knuten. Jag begav mig ut och samlade blad och blommor från Älgörten, eller Älggräset, Filipendula Ulmaria.

Växtens tidigare vetenskapliga namn var Spiraea Ulmaria och fick på tidigt 1900-tal ge namn åt värktabletten Aspirin.

Älgörten innehåller stora mängder glykosider som omvandlas till salicylämnen i kroppen. Salicylsyreföreningar fungerar smärtstillande och febernedsättande och ger därför naturlig smärtlindring vid huvudvärk. Älgörten lindrar även ledvärk och muskelsmärtor samt hämmar inflammationer. Älgörtstinktur sägs också vara den bästa medicinen vid magkatarr och magsår eftersom slemämnen i växten skapar en skyddande och lindrande hinna. Den är dock inte för långvarigt bruk.

Det sägs att salicylater utvinns bättre i vinäger än sprit, men jag upplever ändå att utdraget i alkohol fungerar bättre än det i vinäger. Denna gång hade jag ingen tinktur på lager (amatör) utan gjorde en infusion istället. Både blad och blommor innehåller de smärtstillande ämnena, bladen doftar lite Jenka för er som minns det tuggummit. 

Jag brukar frysa in min älgört eftersom älgörten liksom citronmelissen, snabbt förlorar sin kraft vid torkning.

Förutom att Älgörten är fantastiskt vacker i sin fluffiga prakt, så besitter hon även kärlekskrafter och bringar fred och lycka i hemmet.

Om jag blev av med huvudvärken? Ja.

älggräs, älgört, huvudvärk, läkeväxter, naturens apotek, örtmedicin, smärta, smärtlindring

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare