Nytt år – nya priser

Som småföretagare är det viktigt att hålla koll på ALLA företagets utgifter – många bäckar små…jag har under jullovet jobbat mycket med företagsekonomi och sett över mina leverantörer och mina produktionskostnader. Inte så tråkigt som det låter faktiskt! Kunskap är makt.

Kostnaderna springer lätt iväg på de ”osynliga” utgifterna som bubbelplastpåsar, toner till skrivaren, streckkodsetiketter, kartonger, klistermärken, packtejp, fyllnads- och skyddsmaterial, fraktkostnader till DHL, Swishavgifter (2 kr per köp + årsavgift), iZettleavgifter, avgifter till webbaserade bokningstjänster, för att inte tala om råvarukostnaderna. Hit räknas alla ekologiska eteriska oljor som kan kosta upp till 500 kr för 5 ml, klisteretiketter (2 stycken på varje burk), glasflaskor, sprayinsatser, glasburkar, hängetiketter samt givetvis alla kallpressade ekologiska vegetabiliska oljor som ingår i recepten.

Kontorshyra, lagerlokal, el, försäkringar, marknadsföring, utbildning och telefon är andra saker som företagets inkomster skall täcka. Och på en produkt som kostar 200 kr för kunden, är bara 160 kr mina efter att momsen tagits bort – den tar jag ju in åt staten som en tjänst, den får jag inte behålla. På dessa 160 kr drar jag sedan bort produktionskostnad, frakt- och emballagekostnad samt övriga kostnader som företaget har. Utöver detta behöver jag räkna in tiden det tar att tillverka, skicka ordrar, bokföra, beställa råvaror, skriva batchnummer och boka in marknader, i min ”lön”.

Glädjande nog har jag förmodligen de bästa av kunder som faktiskt har full förståelse för att lyxiga, rena, ekologiska, handgjorda hudvårdsprodukter kostar och att jag inte skickar fraktfritt eller har mängdrabatt. Å andra sidan är Rackarungens hudvårdsserie inte dyrare än en liten burk från valfri ledande fabrikör, där första ingrediensen är vatten, den andra petroleum, den tredje paraben och den fjärde syntetisk parfym…

Ett stort tack till Rackarungens kunder för att ni vandrar med mig på den gröna, sköna vägen! Ni är bäst!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare