Örtolja

För en dryg vecka sedan silade jag örtoljan som jag gjort på egenodlad kamomill och mandelolja. Blommorna fick ligga och dra i oljan i ca 4 veckor, ett så kallat kallutdrag. Nu har jag använt den i en vecka och den är ljuvlig! Den speciella doften av kamomillblomma är förförisk och på huden känns den som lenande bomull.

En örtolja skiljer sig mycket från en ren eterisk olja där växtdelarna ångdestillerats. I ett oljeutdrag extraheras de oljelösliga ämnena som t ex viss mängd eterisk olja, vissa färgämnen samt vaxer. För att utvinna chamazulen krävs vatten och värme, som vid ångdestillering.

Kamomillblommans eteriska ämnen har visat sig ha antiinflammatorisk och lugnande effekt på känslig hud. Den passar också till akne, eksem, rosacea, torr hud och ärr.

Oljan kan användas precis som den är eller värmas med bi- eller växtvax för att göra en salva/kräm. Själv använder jag den som ansiktsolja samt till fnössliga nagelband.

Vill du lära dig mer om extraheringssätt, örtoljor, växtoljor, eteriska oljor och DIY-hudvård – anmäl dig till någon av mina workshops i Stockholm 16 – 17/10 eller Arvika 9 – 10/10. Läs mer och boka din plats på www.rackarungens.se/kurser

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare