P4 Värmland


”Naturen vill att vi ska ta det lite luuuuuugnt. Men det hinner vi inte nu…”


Förra veckan hade jag besök av Jenny från P4 Värmland. Vi pratade om näringsrika och välgörande växter och jag passade på att bjuda på granbarrsshot!

Länk till inslaget finns här.

Eftersom c-vitamin förstörs vid upphettning, gör jag ett supergott kallutdrag på gran- eller tallbarr. Kallutdrag löser inte några garvämnen, så det smakar inte alls beskt utan ger en väldigt fräsch smak. Jag tänker lite på gin och tonic. Det tar mycket längre tid att extrahera smaker genom kallutdrag jämfört med varmutdrag, så en får ha tålamod!

Koka upp ett par dl vatten i vattenkokare, späd med kallt vatten så att det blir fingervarmt (eller låt bara kokvattnet svalna, beror på hur tålmodig du är, hettan förstör många nyttigheter i honungen).

Rör i 1 tsk honung eller efter tycke och smak.

Klipp ner barren från en liten gren från gran i en mixer eller matberedare. Jag klipper främst ner barren, men även tunna grenar eftersom jag är lat.

Tillsätt honungsvattnet samt lite citronsaft och mixa allt i 2-3 min. Häll över blandningen utan att sila, i en kastrull eller stor bunke med lock och späd med 2-3 dl kallt vatten. Ju mindre vatten desto starkare koncentrat. Täck över och låt stå i kylen minst 24 timmar.

Sila, tappa på flaska och förvara i kylskåp. Det går bra att frysa in shotsen i iskubshållare eller i PET-flaskor också. Drick som en c-vitaminshot på fastnande mage, eller späd med mer vatten och drick som måltidsdryck.

Granbarr innehåller c-vitamin, kåda, eteriska oljor, mineraler och karoten och stimulerar ämnesomsättningen. Kådan i barrträd stimulerar och kan irritera njurarna hos känsliga personer, så undvik denna shot om du lider av njurbesvär eller är gravid.

Med detta tycker jag nog att jag uppfyllt årets kvot av granbarrsrelaterade inlägg. Men jag lovar inget. 

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare