Pentakel

Trots regn och rusk har jag lyckats frammana julstämning. Det kan bero på alla de mysiga julmarknader som jag stått på varje helg sedan den 10 oktober. Tydligen är jag inte mätt på bjällerklang. För nu har det pysslats julkrans av granris, ståltråd, mossiga pinnar och frökapslar från spikklubba ? Tack @martin.bofeldt för det tipset! En röd femuddig stjärna av rysk kornell (Cornus alba) får pryda mitten.
En femuddig stjärna i en cirkel kallas för pentakel, även om nästan alla säger pentagram. Men det klassiska pentagrammet binder samman stjärnans fem uddar med streck istället för en cirkel. Både pentaklet och pentagrammet är urgamla magiska symboler och har haft olika betydelser för olika kulturer – det har det än idag. Präster och magiker använde den i Mesopotamien under sent 3000-tal f.Kr.
Pentaklet kan varken tillskrivas goda eller onda egenskaper, kraften är neutral och det är användarens intentioner som styr. Men för de allra flesta som bär det, står pentaklet och pentagrammet för beskydd. Idag har det även kommit att bli en symbol för gudinnedyrkan och det heliga kvinnliga.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare