Pestmask vs munskydd

Undrar om jag är den enda som fått både flergångsmunskydd OCH pestmask uppsytt..?

Jag borde kanske ha använt min pestmask mer än jag gjort under denna pandemi. Men om sanningen ska fram så är munskydd mera…behändigt. Och mindre iögonfallande. Det är ju trots allt inte en pestpandemi vi lever i just nu.

Pest är en infektionssjukdom orsakad av bakterien Yersinia pestis som kan resultera i böldpest, lungpest eller blodpest beroende på vilka organ som infekteras. Tidigare trodde man att Yersinia pestis spreds via pestloppan Xenopsylla cheopis och att människan fick smittan när de blev bitna av loppor som kommit från pestsmittade råttor.

Under 1200-talet påstod påven att katter användes i djävulsdyrkan vilket ledde till massbränningar av katter. När antalet katter minskade ökade antalet råttor och kanske var detta en bidragande faktor till att pesten fick en så kraftfull spridning 100 år senare. Nyare teorier gör dock gällande att spridningen av pesten inte skulle ha skett via pestloppan utan genom människoloppan (Pulex irritans) som förde smittan från människa till människa.

För vanliga människor som levde under pesten var det svårt att veta vad orsaken till smittan var. Kanske var det något övernaturligt, kanske var det ett straff från Gud, kanske var jordens undergång nära. I så fall gällde det ju att passa på att leva fullt ut, äta och dricka gott och umgås med varandra. Det gällde att ta för sig av livets goda trots läkarnas förmaningar om stillhet och försiktighet, en kunde ju faktiskt snart vara död. (Tegnell hade fått spader, stackarn).

De som ändå ville vidta försiktighetsåtgärder kunde låta sig åderlåtas eller dricka pestvatten bestående av örter och vin. Kom en över ett enhörningshorn eller ett grodben så funkade det också toppen som botemedel. Kyrkan rekommenderade böner.

Miasmateorin var en förklaring till smittspridningen. Miasma betyder ”dålig lukt” och man trodde att det var via dålig lukt som sjukdomar spreds. Allmänheten kunde skydda sig genom att bränna rökelse och bära aromatiska örtapåsar runt halsen. Tobaksrök ansågs också skyddande, varför likkörarna sågs röka som borstbindare.

För pestläkarna var den karaktäristiska pestmasken ett sätt att skydda sig från att bli smittad. Näbben fylldes med aromatiska växter som t ex vitlök, kvanne, myrra, lavendel, rosenblad, mynta, nejlika och rosmarin. Många växter har viss antiseptisk effekt som kan inverka på luftburna sjukdomsalstrande partiklar. Men framför allt så slapp de stanken av död och elände, det luktade förmodligen inte tårta på gator och torg under den här tiden.

Pest finns fortfarande i flera delar av världen, men det sista utbrottet här i Sverige var 1710–1713 då en tredjedel av befolkningen i Sveriges storstäder dog.

På min workshop ”Naturens Apotek” kan ni passa på att pröva en historiskt riktig pestmask. 

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare