Pestmasken

Nu är den färdig! Rackarungens alldeles egna pestmask. Inför tillverkningen av denna insåg jag att det finns oändligt många varianter på pestmasker och minst två olika masker bevarade, en i tyg och en i skinn. Min mask är framtagen i skinn av läderhantverkaren Troll Smas på Trollcraft. Ett fantastiskt hantverk, helt unikt i sitt slag!

Pestmasken sägs ha ingått i pestläkarnas outfit under medeltiden och fram till renässansen. De så kallade pestläkarna var oftast inte alls läkare eftersom riktiga läkare inte var så pigga på att utsätta sig för risken att smittas av denna pandemi. Innan människan hade kännedom om virus och bakterier trodde vi att sjukdomar spreds via dålig lukt, detta kallas för miasmateorin.

Miasma betyder just ”dålig lukt” och från den kunde allmänheten skydda sig genom att bränna rökelse, bära aromatiska örtapåsar och amuletter. En död padda runt halsen ansågs t ex vara ett fullvärdigt skydd mot pesten. Det såldes även pestvatten som sades bestå av enhörningshorn, örter och vitt vin. Tobaksrök skyddade också mot miasma och därför sågs lik-körarna röka som borstbindare.

Pestläkarna själva bar skyddsdräkter bestående av överrock i vaxat läder, skinnstövlar, rund hatt med stort brätte, stav och förstås pestmask. Det var extra viktigt att skydda näsan för att inte råka andas in dåliga lukter, och det är anledningen till att pestmasken ser ut som den gör. Näbben fylldes med torkade blommor, aromatiska örter och kryddor som spred väldoft samtidigt som den skyddade mot en säker död.

Den ihåliga staven var även denna fylld med örter och användes som en förlängd arm för att slippa vidröra smittade, döda eller deras tillhörigheter. Dräkterna skrämde slag på folk eftersom det var ett tecken på att döden fanns i deras närvaro.

År 1349 nådde pesten vårt grannland Norge via ett skepp med döda besättningsmän. (Det eminenta norska black metalbandet ”1349” har tagit sitt namn just av den anledningen.) 8 månader senare nådde pesten Sverige och en tredjedel av befolkningen dog. Den senaste stora pestepidemin hemsökte Sverige år 1710-1713 och pest förekommer faktiskt än i våra dagar i olika delar av världen. Pestmask, enhörningsvatten och paddor om halsen är dock ett minne blott, idag behandlas pest med olika former av antibiotika. Men vem vet, kanske borde pestmasken återinföras runt om i förskolorna, så här i VABruari?

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare