Pinnbröd och eld

Stockholm ändå!

Jag älskar att vara i stugan i skogen, men jag älskar också att det finns hur mycket fin natur som helst typ mitt i Stockholm. En halvtimmes promenad från min lägenhet i Liljeholmen tar mig ut till vackra Långholmen.

Här satt jag och Hella från Häxans Trädgård igår, grillade pinnbröd, drack örtte och löste världsproblem på rekommenderat avstånd tillsammans med en näpen liten Gärdsmyg.

Jag som vaken var med i Mulle eller Scouterna som liten, var pinnbrödsoskuld fram till nu, men jag måste säga att det definitivt inte var sista gången.

Det är så lätt att variera tillbehören utefter om en är fikasugen eller matsugen. Degen är superenkel att göra och lätt att ta med i en glaslåda sen. Detta blir typ 4-5 snurrbröd (lite beroende på hur stora du gör dem)

4 dl vetemjöl

1,5 – 1,75 dl vatten

0,75 tsk salt

2 krm bakpulver (valfritt)

Blanda allt i en bunke och knåda degen tills den är lagom seg. Till själva grillningen behövs en pinne att rulla degen runt. Gärna med en diameter på runt 10-25 mm så att hålet efter pinnen rymmer fyllningen. (Jag är lite pinnkräsen och släpade med mig en egne pinne från stugan i Bergslagen för att vara säker på att det blev rätt mått (snobb).)

Rulla en bit av degen till en lång mask och linda den runt pinnen. Se till att klämma till degen runt toppen – det är den änden som blir botten på ditt pinnbröd sedan, där fyllningen kommer hamna.

Grilla sedan över öppen glöd ca 5 minuter, snurra den så att den blir genomgräddad.

Låt brödet svalna något på pinnen innan du försiktigt drar loss det (bäst är att vrida det lite) och fyller det med gotta. Vi körde smör, kanel och strösocker för att få kanelbullefeeling. Mums! Andra söta fyllningar skulle kunna vara Nutella, honung, sylt, jordnötssmör eller marmelad.

För mer smörgåsliknande pinnbröd passar riven ost, pesto, hommus eller någon annan röra som du gjort i förväg. Äkta ekologiskt smör passar alltid bra i botten.

Det går så klart att krydda degen med oregano eller andra kryddor och det går så klart fint att använda andra degar som surdeg eller sconesdeg.

Tack bästa Hella för en ljuvlig tisdag!

coronafika, långholmen, pinnbröd

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare