Rågtvätt

Jag har inte använt konventionellt schampo på 8 år och har aldrig haft så balanserad hårbotten och så gött hår som nu.

Det där med sulfatschampon 3 gånger i veckan var inget för mig. Jag var både fet och torr på samma gång, det kliade, mjällade och var elektriskt.

Nu för tiden är jag noga med att borsta håret för att stimulera hårbottens naturliga smutsavvisare och fuktgivare och sköljer håret med vatten varannan dag. Det funkar superbra.

Jag rengör bara håret när det behövs, lite beroende på vad jag har för mig om dagarna. Då använder jag avkok på såpnejlikerötter och björkblad som båda innehåller naturliga tvålämnen (saponiner), eller rågtvätt.

Just nu är nog rågtvätten min favorit, håret blir mjukt och fluffigt. Det finns olika recept på nätet som är olika avancerade.

Jag lägger 0,5 dl rågflingor i en liten tygpåse och lägger ner den i en glasburk med ljummet vatten, inte för varmt. Burken får stå i badrummet över natten, på morgonen tar jag ur tygpåsen och använder vattnet till hårtvätt. Tygpåsen med rågflingorna tvättar jag kroppen med.

Rågmjöl och rågkross funkar också, men rågmjölet behöver silas med fin sil och rågkrosset behöver nog egentligen mixas för att släppa ifrån sig allt det göttiga.

Kom ihåg att det tar låååång tid att återfå balansen i hårbotten. Jag höll nog på i 4 månader när det begav sig, innan jag fått balans. Kanske passar det att börja glesa ut mellan tvättarna nu i sommar för den som är sugen..?

hårtvätt, naturligt schampo, no poo, rågmjölstvätt, rågtvätt, skonsamt schampo

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare