Rivieran eller Lindesberg?

Vafalls? Har Rackarungen dragit till Rivieran?

Vore det inte för alla björkar och tallar så hade jag själv trott att jag teleporterats från Nora till söderhavet som genom ett trollslag.

Men detta är Uskavi kalkbrott nära Lindesberg i Nora kommun. Här bröts förr kalksten som på så många andra ställen i Sverige. Användningen av kalksten tog fart i samband med byggandet av kyrkor och kloster på 1100-talet men har även idag en rad användningsområden vid t ex tillverkning av murkalk och cement, som konstgödsel och neutralisering av sura sjöar.

När brytningen upphör blir de gamla kalkbrotten vattenfyllda och vattnet får en ganska speciell färg, ofta turkost som här i Uskavi. Många kalkbrott har belagts med badförbud pga otjänligt vatten eller för att de belastats för hårt av turism.

Men här inbjuder verkligen det kristallklara, turkosa, lagunlika vattnet till både bad och dykning. Som djupast är det 11 meter och på botten finns en del föremål från brytningarna kvar, mest spännande är kanske middagsbordet som är dukat med fyra stolar! Tydligen arrangerat av ett dykcenter. Googla så finns både bilder och videos på detta.

Kalkbrottet är uppdelat i två små laguner med en slags grusbank emellan. Den första är lättillgänglig och välbesökt medan det andra ligger ganska svårtillgängligt och var egentligen lite väl spännande att ta sig till. Det går att promenera runt kalkbrottet uppe på höjden. Vi gick upp dit för att sedan klättra nedför den nästintill stupbranta klippväggen för att ta oss till den mer avskilda lagunen.

Där slet jag av mig paltorna och hoppade i. Och det var magiskt. Värt alla skrapsår och den stundtals hisnande dödsfruktan under upp- och nedgång. Väl uppe på höjden igen blev det fikapaus, innan kosan styrde mot Finnstigen i Hjulsjö och det gamla svedjebruket. Men det är ett annat inlägg.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare