Rothoffs och ricin

Godis? Hönsägg? Bönor? Skalbaggar? Nix, detta är frön från underbara Ricinus communis – ricinblomman. Ur fröet framställs ricinolja som dels används som laxermedel men som också är vanligt i hudvårdsprodukter. Ricin är också namnet på det gift som finns i fröna, giftet är vattenlösligt och att tugga ett frö kan leda till döden. De fettlösliga delarna är dock helt ofarliga och ricinolja är därför säkert och riktigt välgörande att använda både invärtes och utvärtes, i lagom dos då så klart.

Mer om ricin och andra spännande växter vet Martin Bofeldt, trädgårdsmästare på Rothoffs museikoloni. Det är också från honom och denna koloni som just dessa frön kommer. Rothoff drivs av Landskrona museum och är Sveriges enda museikoloni! Den består av en liten stuga från 1903 med tidsenliga möbler samt en trädgård med ekologisk odling. Jag inte varit där ännu, men är mycket nyfiken på skräckrabatten som finns där!

Trädgården är nu stängd för säsongen, men följ Rothoffs på Insta och FB för vackra bilder och magiska växter. Stort tack till dig Martin och hälsa Carmecita red och tacka för fröna.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare