Rövarättika

Ättika är otroligt användbart på så många olika sätt. Men vad tusan ÄR det egentligen?

Ättika är en blandning av ättiksyra och vatten. Ättiksyra framställs genom att alkohol får oxidera, alltså reagera med syre. Det kan också framställas syntetiskt. Ättiksyra finns i vinäger som tillreds genom oxidering av vin eller cider. All vinäger fram till 1925 kallades ättika.

Ättiksprit eller ättiksyra brukar den 24%-iga blandningen kallas, medan den 12%-iga som är mer utspädd, kort och gott kallas för ättika. Den 24%-iga säljs i fyrkantiga graderade flaskor för att inte förväxlas med annat.

Ättika har genom åren varit officinell, dvs den som tjänade som läkemedel och skulle finnas tillgänglig på apoteken. Ättiksyra har funnits upptagen i den svenska farmakopéns alla upplagor (1775-1946) och är i Sverige känd sedan 1600-talet. Fram till 1869 gjorde apoteken den själva, ibland i form av örtättika eller toalettättika som det också kallades. Ättikan sägs förstärka växternas verkan och doft.

Eftersom ättiksyra är konserverande, hämmar tillväxt av många sjukdomsframkallande bakterier och är verksamt på många sorters svamp, sägs den ha använts under den stora pestepidemin 1720-1721.

Mest berömd är den desinfekterande fyrtjuvsvinägern eller rövarättikan. I Marseilles vid denna tid, haffades nämligen fyra skurkar som tog tillfället i akt att plundra de hjälplösa pestoffrens hus. Plundrarna hade dränkt in sig i ett växtutdrag i vinäger för att skydda sig mot pestångorna och bröt sig därefter in i husen. Vinägerblandningar användes som smittskydd av alla som kom i kontakt med pestsjuka och döda, särskilt dödgrävare, och dessa fyra plundrares blandning var uppenbarligen effektiv.

Vid rättegången fick tjuvarna löftet att deras liv skulle sparas om de avslöjade receptet. Det gjorde de och som antiseptikum kom fyrtjuvsvinägern att upptas i alla europeiska farmakopéer.

Recepten är många och varje land använde sin lokala flora, i Sverige användes t ex mynta, malört, älgört och enbär. Det skulle skydda mot all slags osund luft – miasma – där sjukdom och ondska ruvade.

Själv använder jag ättika som sköljmedel, avkalkningsmedel och rengöringsmedel men är inte så värst förtjust i lukten. Citronlukt maskerar lukten, så nu för tiden gör jag min egen toalettättika genom att låta apelsinskal (jag äter mer apelsin än citron) dra i en burk ättika i 3 veckor för att få bort den skarpa ättiklukten.

Kom ihåg att även om ättiksyra är en organisk syra kan den i höga koncentrationer vara frätande, var försiktig. Använd inte på natursten, vaxade ytor, äggfläckar eller strykjärn.

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare