Selma och jag

1889, i en tid då alla kvinnor skulle ha långt hår för att bli socialt accepterade, klippte Selma Lagerlöf av sig sin långa, tunga och opraktiska fläta, till en kort ”pojkfrisyr”. Detta var inte helt lätt, inte en enda salong i Sverige var villiga att göra det, kvinnor ska ha långt hår. Selma fick bege sig ända till Danmark för att få det gjort.
När jag var liten var jag – utan att ha läst en enda bok – ett stort Selma Lagerlöf-fan. Minst 4 somrar i rad ”tvingade” jag med mamma och styvfar på en utflykt till minnesgården Mårbacka för att titta på Selmas penna. Jag hade nämligen stora planer på att bli författare själv och blev svårt inspirerad av den där pennan som låg tillsynes orörd sedan 80 år, på hennes skrivbord på andra våningen.
Och hur kan en inte inspireras av en sån spännande och godhjärtad människa. Hon engagerade sig för politiskt och socialt, skänkte pengar till behövande, ordnade en egen sjukförsäkring åt sina anställda, hon var den första kvinna och svensk att få Nobelpris i litteratur och den första kvinnan att väljas in i Svenska Akademien. Hon drev jordbruk med många anställda, drev ett företag som producerade skrädmjöl, (rostat, malt havre, en lång tradition i den värmländska matkulturen), hon älskade bilar och modern teknik, redan 1911 investerade hon aktier. Selma Lagerlöf var helt klart en av Sveriges första kändisar.
Hon förblev ogift och självförsörjande utan barn. Hennes största kärlekar i livet var författaren Sophie Elkan och politikern Valborg Olander. Sexuellt umgänge mellan personer av samma kön var olagligt fram till 1944, 4 år efter Selmas död. Den medicinska klassificeringen av homosexualitet som en form av psykisk störning togs inte bort förrän 1979. Sedan 2009 kan två personer ingå samkönat äktenskap. Homosexualitet är fortfarande olagligt i 70 länder.
Nu i sommar gjorde jag mitt första besök på Mårbacka sedan barnsben och gick återigen den guidade turen i hennes hem. Jag blev lika imponerad denna gång som jag blev som barn – vilken kvinna! Sedan besökte jag trädgården med prydnadsväxter, fruktträd, blomsterodlingar och kökskryddor, som har återställts så som den såg ut 1920. Fantastiskt vackert!
Pennan låg förresten kvar på Selmas skrivbord. Precis som för 30 år sedan.