Skogsklöver vs Rödklöver

Minns ni skillnaden på Rödklöver och Skogsklöver? Häng med!

Klöversläktet (Trifolium) är ett släkte med omkring 300 arter i familjen ärtväxter. Blommorna kan vara röda, lila eller vita och hos några få arter även gul.

Alla klöver går att äta, de innehåller mineral och upp till 20% protein, ungefär samma som sojaprodukter egentligen men utan bieffekterna.

Rödklövern (Trifolium pratense) är rosa och är ganska tät. Det enklaste sättet att skilja rödklövern från skogsklövern är det lilla ljusa V som syns på bladet som är ganska runt till formen. Översta kronbladen sitter också intill själva blombollen utan någon stjälkhals.

Skogsklöverns (Trifolium medium) blad är lite mer ovala än Rödklöverns och ger ett yvigare och spretigare intryck, blommorna är oftast intensivt cerise. Översta kronbladen har en liten stjälkhals innan själva blombollen och växer ofta i tätare bestånd än rödklövern. Skogsklövern har ganska lågt betesvärde och det är Rödklövern som används som nyttoväxt.

Rödklöver innehåller fytoöstrogener, östrogenliknande ämnen, och kan lindra vid övergången eller PMS eftersom hormonerna hålls i styr. Rödklöver passar bra för både kvinnor och män, den kan även förebygga prostataproblem.

På grund av den höga halten lättupptagligt kalcium kan den hjälpa till att förebygga benskörhet, Rödklövern stärker även vävnader och kan därför motverka inkontinens.

Inom folkmedicinen är den känd som hostört då den verkar kramplösande i luftvägarna och dämpar hosta och bronkit.

Som vanligt är lagom bäst, överkonsumtion kan bryta ner röda blodkroppar. Ta inte rödklöver ihop med blodförtunnande medicin eftersom klövern har lätt blodförtunnande effekt. Friska personer kan använda rödklövern som tack vare sina blodförtunnande egenskaper kan förebygga stroke.

Blommorna kan vara besvärliga att torka då de innehåller en del vatten, torkugn är att föredra. Det går även bra att göra en infusion på färsk blomma. Låt dra i kallt eller varmt vatten i minst 2 timmar.

klöver, naturens apotek, rödklöver, skogsklöver

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare