Skratta dig frisk?

”Ett skratt förlänger livet”, eller?

Ja. Det mesta tyder på att vi är både friskare, lever längre och läker snabbare om vi skrattar mycket.

Det finns ganska få studier inom området, men genom att kombinera olika slutsatser har det ändå tagits fram intressant data.

Skratt sänker kortisolnivåerna i kroppen, alltså ”stresshormonet” och stimulerar frisättandet av endorfiner (”må-bra-hormonet”), reglerar blodtryck, syresätter blodet, fungerar smärtstillande och förbättrar minnet. (En glömmer aldrig något som är riktigt kul, eller hur?)

Som om inte detta vore nog så stärker det immunförsvaret och ökar T-cellernas aktivitet, vilket är viktigt för kroppens förmåga att bekämpa virus och tumörer, det finns ett starkt samband mellan skratt och kroppens förmåga att besegra sjukdomar.

Alla skrattar, vissa mer och andra mindre. T.o.m bebisar som är blinda och döva och som aldrig sett eller hört någon skratta, skrattar.

Massor av muskelgrupper aktiveras när vi skrattar. Diafragman och magen jobbar hårt för att inte tala om alla ansiktsmuskler.

Skratt är ett fantastiskt sätt att avväpna ilska och oro. Att skratta känns ofta befriande och det attraherar andra till oss, får dem att känna sig omtyckta. Skratt skapar god sammanhållning och stärker relationer.

Att le är förstadiet till skrattet. Le oftare, se vad som händer – i dig och bland dina medmänniskor. Skratt smittar ju dessutom.

Att umgås med roliga människor, leka, titta på komedier, lyssna på/läsa roliga historier och riktigt bra stand up är saker som får mig att skratta. Har du förresten prövat skrattyoga?

hälsa, skratt, skrattyoga

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare