Smink

Ordet kosmetika kommer från grekiskans kosmētikós som betyder ”ordnande” eller ”smyckande”.

Arkeologiska fynd visar att människan använt sig av kropps- och ansiktsmålningar i över 12 000 år! I utgrävningar har arkeologer hittat makeuppaletter, instrument för pigmentblandning och penslar. Det är först i modern tid som det främst är kvinnor som använder smink, förr var det lika vanligt bland män.

De tidigaste färgerna bestod av torra mineraliska pulver som maldes fint och blandades med vatten, olja, fett eller harts. Leror fungerade både som solskydd och utsmyckning. Under 1600-talet blev den vita ansiktspudringen populär i Sverige, den tillverkades på oxmärg utrörd med fett eller gummi arabicum i rosenvatten. Pastan lades på i ett tjockt lager för att fylla igen rynkor och ärr efter smittkoppor och syfilis. Över pastan pudrades det med vitt pulver och dök det upp utslag sattes där en musch som framhävde det kritvita ännu mer. Att se naturlig ut var inget mål, det skulle synas att en var sminkad och hade råd att kamouflera.

I takt med kristendomens inflytande minskade bruket av smink i Europa och hela kroppen blev syndig. Till det kroppsliga hörde den kvinnliga halvan av mänskligheten, som så att säga var dömd på förhand.  Under 1700-talet var makeup och läppstift en tydlig klassdelare. Franska hovet bar kraftig makeup, liksom ”skådespelare och prostituerade”, men ingen från arbetarklassen.

Under 1920-talet uppstod en motreaktion på det bleka skönhetsidealet och det blev istället trendigt att vara solbränd. Att vara blek och lida av vitaminbrist var ett fattigdomstecken, att se frisk och solbränd ut blev den nya trenden. Innan denna tvärvändning så var det bara bönder som haft solbränd hud efter att ha arbetat utomhus och dessa sysslor var bara något som enkelt folk ägnade sig åt för att de var primitiva och stod nära naturen. Fint folk jobbade inomhus – om ens alls.

Det har genom tiderna förekommit en rad tveksamma och rent av farliga ämnen i smink. Terpentin, bly och kvicksilver var vanligt och 1924 övervägde staten New York att förbjuda läppstift eftersom det var så ohälsosamt – för männen som kysste kvinnorna. Idag är det inte så mycket bättre, plaster, nanopartiklar, syntetisk parfym, parabener, syntetiska fetter och lösningsmedel finns i en rad produkter på marknaden.

Vill du lära dig göra ditt eget ekologiska och hållbara smink?! Anmäl dig till någon av Hellas spännande workshops i höst! Datum och mer info finns på https://haxanstradgard.se/pages/events

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare