Solhatten på

Här var det Solhattar!

Eller Echinacea som släktet heter. Det finns framför allt tre sorters Echinacea med verksamma och liknande egenskaper – Purpurea (Röd Solhatt / Röd Rubeckia), Angustifolia (Smalbladig Solhatt) och Pallida (Blek Solhatt / Läkerudbeckia). I min trädgård växer purpurea och angustifolia.

Echinacea går även under namnet Rudbeckia och är väl känd läkeväxt. Den verkar immunförsvarsstärkande, bakterie- virus och svampdödande, febersänkande, inflammationshämmande, bra vid ledproblem, bra vid blodförgiftning och bakterier i blodet.

Echinacea har också hämmande effekt på histaminnivåerna och kan därför motverkar allergiska reaktioner genom att ta ner histainnivån.

Gemensamt för alla tre är att de inte skall tas invärtes i förebyggande syfte, utan vid första tecken på infektion. Echinacea triggar nämligen immunförsvaret och det bör inte triggas i onödan.

De hälsosamma ämnena i Echinacea utvinns som tinktur och finns ofta att köpa på hälsokost som Echinacea Guard och liknande. De flesta preparaten utvinns från roten men blommorna har också medicinsk effekt.

Vid långtidsbehandling är det purpurean som används. Angustifolian är väldigt kraftfull och därför inte för långtidsbruk, aldrig mer än en månad om ens det. Pallida är enligt vad jag förstår svårare att hitta som preparat, kanske för att det är den minst potenta av de tre, i kombination med att den är svårodlad. 

Echinacea kom till Europa i slutet av 1600-talet efter att länga ha använts i Nordamerika. När penicillinet introducerades tog det över marknaden, men idag odlas flera arter för sina egenskaper att stimulera immunförsvaret och hämma infektionssjukdomar.

Var rädd om dig och läs alltid på innan du behandlar med läkemedel, vare sig de kommer från naturen eller industrin.

angustifolia, echinacea, förkylning, immunförsvaret, naturens apotek, purpurea, rudbeckia, solhatt

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare