Solsken i näven

Jag är så glad åt våra havtornsbuskar!

Det sägs att ett enda bär från havtornsbusken (Hippophae rhamnoides) innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin! Dessutom är havtornsbärets C-vitamin väldigt hållbart och kan lagras i veckor.

Utöver den ovanligt höga halten av C-vitamin innehåller bären också vitamin A, E, K, B, B12, folsyra, antioxidanter och även fettsyror, t ex finns här höga halter av den kroppsegna omega-7 som är bra för torra och känsliga slemhinnor.

Detta är ett av nordens alla superbär med mer vitaminer än både nypon och svarta vinbär. Bären skördas under sensommar eller tidig höst och smaken påminner lite om passionsfrukt, men de är ganska sura!

Som vanligt när det gäller bär så är det inte bär utan frukter, och de kan användas till gelé, saft och likör. Av fröna pressas den gyllene havtornsoljan som jag använder i min ansiktskräm Månkyss

Växten har skilda han- och honplantor, en hanplanta räcker ungefär till att pollinera fem honplantor. Busken får vackra, gråglänsande blad och med åren vassa, långa tornar vilket gör det utmanande att plocka bären. Å andra sidan behövs ju inte några mängder för att få i sig alla nyttigheter.

Även bladen är nyttiga, de innehåller antioxidanter, främst flavonoider. De kan torkas och användas till te.

Havtornsbusken har använts medicinskt i tusentals år för att lindra olika åkommor. I Kina används bäret än i dag bland annat mot infektioner, problem med matsmältningen och mot hosta. Jag fryser in mina bär och äter dem som de är under vinterhalvåret för extra C-vitaminboost.

ansiktskräm, c-vitamin, havtorn, havtornsbär, månkyss, naturens apotek

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare