Solvänt

I morgon böjar nedräkningen…

Sedan sommarsolståndet den 20/6 har dagarna blivit allt kortare och nu vänder det inte mot ljusare tider förrän vintersolståndet den 21/12.

Ett fint sätt att vänta in solens återkomst under årets mörkaste tid, är att tända ljus. Här i Sverige är seden att fira advent genom att tända ett stearinljus i en fyrarmad ljusstake väldigt utbredd, bland både kristna och icketroende.

Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst. För de som inte tillhör något religiöst samfund och inte firar advent som nedräkning till Jesu födelse, kan traditionen med Solvänt fylla ett slags tomrum.

Solvänt eller årsväntan som det också kallas, är en nyhednisk tradition som hämtat inspiration från den kristna adventsljusstaken. Nedräkningen börjar sex torsdagar innan vintersolståndet genom att i en sexarmad ljusstake, en så kallad väntljusstake, tända ett ljus varje torsdag, fram till dess att solen återkommer i och med vintersolståndet.

Att det blev just torsdagar och just 6 ljus är ingen slump. Torsdagar är sedan gammalt en viktig dag i hedendom och folktro, och jag tror att anledningen till de 6 ljusen är att det är 6 veckor mellan Mårtensafton/Alvabot och vintersolståndet.

Solvänt är inte en kommersiell tradition på så sätt att det finns massor med olika väntljusstakar i diverse utföranden att köpa färdiga på varuhus. De allra flesta knåpar ihop sina egna ljusstakar eller ställer helt enkelt fram 6 st ljus på rad som tänds, här finns inget rätt eller fel.

För varje Vänt finns en runa, de första runorna i futharken, med en liten vacker tillhörande text att läsa. I morgon är det första Solvänt, och nedräkningen till solens återkomst börjar med denna fina vers:

”Vi tänder det första ljuset i vänt

och låter det i Färunans tecken brinna.

Till solens drottning på nytt återvänt

må det om hennes prakt åminna”

På kontot sunwait kan ni läsa mer om Solvänt, de har även en Facebooksida som heter Väntljusstaken.

Önskar er alla en fin första Solvänt!

 • KONTAKT

  FAKTURERINGSADRESS
  Katrinebergsbacken 24
  117 61 STOCKHOLM

 • KURSLOKAL
  Katrinebergsbacken 22
  Liljeholmen

Återförsäljare