Sprängticka

Med sågen i högsta hugg i köket. En helt vanlig kväll hos Rackarungens…

Jag fick för en tid sedan av en god vän, en hink full av sprängticka som hon skördat på sin egen tomt. För att undvika mögel på de fuktiga knölarna sågade jag dem till mindre bitar och torkade dem i ugnen på 40 grader över natten. ”Spånet” som blev efter sågandet – det blev flera deciliter – sparade jag och använder på samma sätt som bitarna, dvs till långsjudning.

På hälsokost säljs sprängtickan under det ryska namnet chaga, jag har ingen aning om varför. Sprängtickan är immunförsvarsstärkande och innehåller mycket höga halter antioxidanter. Den svarta färgen på tickan och på björken kallas betulin som i sin tur innehåller melanin, modern forskning har visat på att melanin har en tillväxthämmande effekt på vissa typer av cancerceller. Jag dricker ett par dl sprängticka varje dag, det smakar konstigt nog nästan ingenting trots den djupsvarta färgen.

  • KONTAKT

    FAKTURERINGSADRESS
    Katrinebergsbacken 24
    117 61 STOCKHOLM

  • KURSLOKAL
    Katrinebergsbacken 22
    Liljeholmen

Återförsäljare